Francuski kralj Karlo VIII. – vladar na prijelazu između srednjeg i ranog novog vijeka – 1470

Autor: dnevno

Nakon što je preuzeo vlast u Francuskoj, Karlo VIII. izveo je invaziju na Italiju, tako da je uspio zauzeti Napulj i proglasiti se ondje kraljem (pravo na napuljsku krunu polagao je po naslijeđu svoje bake, Marije Anžuvinke). Kolumbovo otkriće Amerike dogodilo se upravo tijekom vladavine Karla VIII., u vrijeme kad je u Italiji bila moćna također i dinastija Borgia.

Dana 30. lipnja 1470. godine rođen je kralj Karlo VIII. od Francuske, posljednji vladar iz glavne grane kraljevske dinastije Valois. Rodio se u znamenitom dvorcu Amboise (franc. Château d’Amboise), smještenom na stijeni iznad rijeke Loire. Taj je dvorac u 15. stoljeću bio glavna rezidencija francuskih kraljeva, koji su ga preferirali u odnosu na pariški Louvre. Prijestolje je Karlo VIII. naslijedio već u dobi od 13 godina (1483. godine), no zbog njegove maloljetnosti isprva je umjesto njega vladala starija sestra Ana, vojvotkinja od Bourbona (kao regentkinja tj. namjesnica). Nakon što je preuzeo stvarnu vlast, Karlo VIII. izveo je invaziju na Italiju, tako da je uspio zauzeti Napulj i proglasiti se ondje kraljem (pravo na napuljsku krunu polagao je po naslijeđu svoje bake, Marije Anžuvinke). Vladavina Karla VIII. (od 1483. do 1498. godine) nalazila se na granici između srednjeg i ranog novog vijeka, tako da ga se može smatrati prijelaznim vladarom (slično kralju Henriku VII. u Engleskoj). Kolumbovo otkriće Amerike dogodilo se upravo tijekom vladavine Karla VIII., u vrijeme kad je u Italiji bila moćna također i dinastija Borgia. S jedne je strane u to doba u Francuskoj vladala feudalna partikularnost, a s druge je u nju prodirala renesansa. Spomenuta invazija kralja Karla VIII. na Italiju predstavljala je tek početak sličnih francuskih prodora, koji su se nastavili i u 16. stoljeću. Karlo VIII. preminuo je u dobi od samo 27 godina, i to prilično neobičnim nesretnim slučajem. Naime, udario je glavom u nadvratnik na području svog dvorca Amboise, ubrzo je pao u komu te preminuo tijekom iste noći.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.