fbpx
+ AAA -

François de La Rochefoucauld i moralne izreke (1613.)

Autor: Admin

127934_subitem_full

François de La Rochefoucauld, znameniti francuski književnik aristokratskog podrijetla, rođen je 15. rujna 1613. godine. Imao je visok status među francuskim plemstvom jer je pripadao jednoj od najuglednijih francuskih aristokratskih obitelji. Naime, François de La Rochefoucauld posjedovao je titulu vojvode i paira (franc. Duc et Pair), što je bio najviši mogući položaj u francuskoj plemićkoj hijerarhiji.

U mladosti je François de La Rochefoucauld nosio titulu Prince de Marcillac, kojom su tradicionalno oslovljavani najstariji sinovi vojvoda de La Rochefoucauld. Kad mu je otac umro, naslijedio je titulu vojvode de La Rochefoucauld, kao glava svoje kuće. U to vrijeme bilo mu je oko 37 godina. 

Danas je François de La Rochefoucauld najpoznatiji kao autor Maksima (fr. Maximes). Riječ je o kolekciji njegovih moralnih izreka koje već stoljećima zaokupljaju intelektualce. Maksime je de La Rochefoucauld prvi put objavio 1665. godine, i to anonimno, pod punim nazivom Réflexions ou sentences et maximes morales (hrv. Misli ili moralne rečenice i maksime). U kasnijim izdanjima ih je dopunjavao, tako da im je broj narastao na više od 500. Riječ je uglavnom o kratkim maksimama, od jednog ili više redaka, zbog čega su vrlo lake za čitanje, a jezgrovito prenose moralne pouke. Osim Maksima poznati su njegovi memoari te zbirka pisama.

Vojvoda de La Rochefoucauld umro je 1680. godine u Parizu u 67. godini.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.