fbpx
+ AAA -

Francisco Goya – genijalni španjolski umjetnik (1746.)

Autor: Admin

goya-1

Dana 30. ožujka 1746. rođen je Francisco Goya, znameniti španjolski slikar. Rodio se u gradiću Fuendetodosu na području Aragona u sjevernoj Španjolskoj, oko 35 kilometara južno od Zaragoze. Po očevoj je liniji Goya bio baskijskog podrijetla, a puno mu je ime glasilo Francisco José de Goya y Lucientes (pritom je drugo prezime de Lucientes dobio po majci). Goyina rodna kuća može se u spomenutom Fuendetodosu vidjeti i danas, a razmjerno je skromna premda je njegova obitelj po majčinoj strani pretendirala na plemićki status.

U Madridu jedan od Goyinih najvažnijih učitelja bio je Anton Raphael Mengs, njemački slikar rodom iz Češke. Do kraja 18. stoljeća postao je Goya već dvorskim slikarom u Španjolskoj u vrijeme vladavine Karla III. Naslikao je na tom položaju velik broj kraljevskih i aristokratskih portreta te je imao znatna primanja. Usto je slikao sakralne kompozicije, prizore iz svakodnevnog života i tapiserije s prizorima godišnjih doba, događanja s ulice itd.


Godine 1793. oglušio je od posljedica neke bolesti pa je postao povučen. Tada se počeo mijenjati i stil njegovog slikarstva, u smjeru mračnih i zastrašujućih tema poput vještica, ludosti, umobolnica, korupcije, fantastičnih bića i sl. Preživio je Napoleonske ratove i francusku okupaciju Španjolske, a preminuo je 1828. u Bordeauxu. Danas ga se smatra revolucionarnim i osebujnim umjetnikom koji nije imao izravne nasljednike, ali njegov stil anticipirao je vodeće europske stilove u drugoj polovici 19. stoljeća poput romantizma, realizma i impresionizma.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.