fbpx
+ AAA -

Formiran Varšavski pakt kao protuteža NATO-u (1955.)

Autor: Admin

Varšavski pakt (nazivan i Varšavski ugovor), vojni savez sastavljen od SSSR-a i njegovih satelitskih država u srednjoj i istočnoj Europi, formiran je 14. svibnja 1955. godine. Varšavski pakt predstavljao je tijekom razdoblja Hladnog rata protutežu Sjevernoatlantskom svezu, NATO-u, koji je formiran oko šest godina ranije (još u travnju 1949. godine).

Službeni naziv ugovora kojim je formiran Varšavski pakt glasio je Sporazum o prijateljstvu, suradnji i međusobnoj pomoći, a potpisan je u Varšavi pod pokroviteljstvom SSSR-a. Sporazum je potpisalo osam država: SSSR, Čehoslovačka, Albanija, Bugarska, Mađarska, Istočna Njemačka, Rumunjska i Poljska. Godine 1961. Albanija se udaljila od Varšavskog pakta, zbog sovjetsko-kineskog raskola tijekom kojeg je staljinistički režim Envera Hoxhe podržao Kinu, a iz njega je službeno izašla 1968. godine.


Članice pakta su se obvezale da će jedna drugu potpomagati ako ijedna od njih bude napadnuta. Sporazum je također navodio da se odnosi među članicama temelje na međusobnom nemiješanju u unutrašnje poslove, odnosne poštovanju suvereniteta i nezavisnosti članica. Te su odredbe samo godinu dana kasnije bile prekršene prilikom sovjetske invazije na Mađarsku i gušenja tamošnje antikomunističke pobune 1956. godine. Članice Varšavskog pakta (osim Rumunjake) sudjelovale su i u gušenju Praškog proljeća 1968. godine. Opravdanje za invaziju je poznato kao Brežnjevljeva doktrina, odnosno teorija ograničenog suvereniteta, prema kojoj je SSSR sebi priskrbio pravo intervencije u slučajevima da neka od članica pokuša skrenuti sa socijalističkog puta.

Varšavski pakt nakon toga formalno nije sudjelovao u nijednom oružanom sukobu, iako su neke od država-članica imale manje kontingente među sovjetskim trupama za vrijeme rata u Afganistanu tijekom prve polovice 1980-ih godina.

Potkraj 1980-ih političke promjene u SSSR-u pod vodstvom Gorbačova olakšale su demokratizaciju u nizu europskih komunističkih država te su dovele do postupnog raspuštanja Varšavskog pakta koje je započelo sovjetskim pristankom na ujedinjenje Njemačke, u listopadu 1990. Njegova vojna struktura raspuštena je u ožujku 1991., a službeno ukidanje Varšavskog pakta obavljeno je u Pragu 1. srpnja 1991. godine.

piše: Dražen Krajcar

Source: Povijest.hr
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.