fbpx

Fašisti oteli i ubili talijanskog socijalista Giacoma Matteottija – 1924.

Autor: dnevno

U poslijepodnevnim satima 10. lipnja 1924. godine Matteotti se pješice uputio iz svoje kuće prema palači Zastupničkog doma Talijanskog parlamenta (Palazzo Montecitorio u središtu Rima). Dok je hodao uz rijeku Tiber pokraj njega se zaustavio automobil iz kojeg su izašli napadači.

Dana 10. lipnja 1924. godine fašisti su oteli i ubili talijanskog socijalista Giacoma Matteottija. Radilo se o ključnom povijesnom događaju, pri kojem je postalo očigledno da talijanski fašisti u svom djelovanju ne prežu pred umorstvima. Prije smrti Matteotti je u Talijanskom parlamentu govorio o fašističkim manipulacijama prilikom izbora i osudio je njihova nasilja nad glasačima, koja su počinili radi povećanja izbornog uspjeha. U trenutku smrti imao je Matteotti 39 godina, a potjecao je iz mjesta Fratta Polesine u zaleđu Venecije. Po struci je bio pravnik s diplomom znamenitog Sveučilište u Bologni, a politikom se počeo baviti već u mladoj dobi. Kao član socijalističke stranke PSU (Partito Socialista Unitario) u Talijanskom je parlamentu otvoreno govorio protiv fašista, a uoči smrti objavio je i knjigu u kojoj je želio prokazati njihova zlodjela. U poslijepodnevnim satima spomenutog dana pješice se iz svoje kuće uputio prema palači Zastupničkog doma Talijanskog parlamenta (Palazzo Montecitorio u središtu Rima). Dok je hodao uz rijeku Tiber pokraj njega se zaustavio automobil iz kojeg su izašli napadači. Pokušali su ga svladati, no on se fizički branio. Nastavio se braniti i nakon što su ga stavili u automobil, zbog čega su ga proboli oštrim predmetom i ubili. Mjesto na kojem je otet nalazi se uz rijeku Tiber, oko 400 metara od Piazze del Popolo i oko 1.100 metara sjeverozapadno od znamenitih Španjolskih stuba. Mrtvo Matteottijevo tijelo kasnije je pronađeno kod mjesta Riano, dvadesetak kilometara od Rima (između ubojstva i pronalaska tijela protekla su otprilike dva mjeseca i tjedan dana).

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.