Epohalna Bitka kod Agincourta između Engleza i Francuza – 1415.

Autor: dnevno

Francuzi su imali šest puta više vojnika, ali nisu imali načina zaustaviti engleske strijelce naoružane dugim lukovima.

Bitka kod Agincourta, veliki okršaj između Engleza i Francuza tijekom Stogodišnjeg rata, dogodila se 25. listopada 1415. godine. Radilo se o jednoj od najvećih srednjovjekovnih viteških bitaka na zapadnoeuropskom prostoru, a Englezi su odnijeli pobjedu unatoč brojčanoj premoći Francuza. Bitka je imala takav odjek da i danas ima neugodan prizvuk u odnosima između Velike Britanije i Francuske.

Mjesto Agincourt (poznato i kao Azincourt, prema drugom načinu pisanja) nalazi se u današnjoj sjevernoj Francuskoj, oko 60 kilometara od lučkog grada Calaisa. Bitka se dogodila u tzv. trećoj fazi Stogodišnjeg rata nakon što je dvije godine ranije na englesko prijestolje stupio mladi Henrik V. Novi kralj želio je obnoviti pravo na francusko prijestolje te osvojiti cijelu sjevernu Francusku kao uporište. Mjesec dana prije bitke engleska vojska zauzela je luku Harfleur, ali je pretrpjela velike gubitke i morala se povući prema Calaisu. Iscrpljenu vojsku na putu su dostigli Francuzi. Henriku V. ostalo je samo 6.000 vojnika, a dostigao ga je neprijatelj koji je imao vojsku od 36.000 ljudi pod zapovjedništvom constablea Francuske Charlesa d’Albreta. S obzirom na to da mu je bila odsječena odstupnica i time vrlo ograničene zalihe, Henrik je odlučio započeti bitku uzdajući se u svoje strijelce naoružane moćnim dugim lukovima.

Upravo su strijelci odigrali odlučujuću ulogu nakon što su desetkovali francusku oklopljenu konjicu. Nakon toga Englezi su prešli u juriš, koji Francuzi, već duboko demoralizirani, nisu mogli izdržati. Na francuskoj strani došlo je do pokolja, tako da su poginuli mnogi krupni feudalci – najmanje osam grofova, tri vojvode i jedan nadbiskup. Poginuo je i vrhovni zapovjednik francuske vojske Charles d’Albret kao i francuski admiral Jacques de Châtillon. Računa se da je poginulo oko 10.000 francuskih vojnika dok ih je oko 1.500 palo u zarobljeništvo. Englezi su izgubili manje od 200 ljudi.

U Bitci kod Agincourta zauvijek je nestala francuska vojska feudalnog tipa, jer se nakon dugog razdoblja kaosa i građanskog rata počela stvarati vojska novog tipa temeljena na plaćeništvu. Stogodišnji rat nastavio se još četiri desetljeća.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.