fbpx
+ AAA -

Emmanuel de Rohan-Polduc – veliki meštar ivanovaca (1725.)

Autor: Admin

Emmanuel de Rohan-Polduc, veliki meštar Reda ivanovaca (hospitalaca), rođen je 18. travnja 1725. godine. Budući da je taj viteški red imao u njegovo vrijeme sjedište na Malti, već je tada bio poznat i pod nazivom Malteški viteški red. Emmanuel de Rohan-Polduc rodio se u španjolskoj pokrajini La Manchi.

De Rohan-Polduc postao je velikim meštrom Reda ivanovaca 1775., a ostao je na toj poziciji sve do 1797. godine. Između ostaloga, vodio je red u prekretnom razdoblju prosvjetiteljstva i Francuske revolucije. Pripadao je obitelji Rohan, jednoj od najznačajnijih u francuskoj povijesti. Ta je obitelj potjecala iz Bretanje, a ime je dobila prema mjestu Rohan, smještenom u samom srcu te francuske povijesne regije. Napomenimo, Bretanja je u srednjem vijeku bila nezavisna država, s vojvodom na čelu (Vojvodstvo Bretanja). Francuskoj je Bretanja priključena tek kasnije, a i do danas je dijelom zadržala specifičan identitet.


Obitelj Rohan dala je čitav niz poznatih povijesnih osoba, uključujući čak četiri kardinala, dva nadbiskupa te velik broj vojvoda i prinčeva. Emmanuel de Rohan-Polduc bio je posljednji pripadnik grane Rohan-Polduc, koja je ime dobila po mjestu Polduc (danas Saint-Jean-Brévelay), smještenom dvadesetak kilometara južno od spomenutog Rohana. Veliki meštar Emmanuel de Rohan-Polduc sjedište je imao u gradu Valletti na Malti, gdje je i umro 1797. godine.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.