+ AAA -

Emil Škoda – češki masovni proizvođač oružja (1839.)

Autor:

emil_skoda

Dana 18. studenog 1839. godine rođen je Emil Škoda, češki industrijalac po kojem je nazvana kompanija Škoda. Rodio se u češkom gradu Plzeňu. Kompanija Škoda i danas ima glavno sjedište u Plzeňu, jednom od četiri najveća grada u Češkoj.

Kompaniju od koje je nastala Škoda osnovao je grof Ernst Anton von Waldstein-Wartenberg, no to je poduzeće ubrzo kupio Emil Škoda, dotadašnji grofov inženjer. Škodina je tvornica postala poznata po proizvodnji oružja. U tom je segmentu postala vodećom tvornicom u cjelokupnoj Austro-Ugarskoj Monarhiji proizvodeći topove, haubice, mitraljeze i ostalo oružje. U automobilsku industriju kompanija Škoda ubacila se tek 1925. godine, i to kupivši raniju češku tvornicu automobila Laurin & Klement. Emil Škoda preminuo je još 1900. godine, četvrt stoljeća prije ulaska njegove kompanije u automobilski sektor.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.