Eleonora od Akvitanije – jedna od najmoćnijih žena u srednjem vijeku – 1204.

Autor: dnevno

Eleonora je od oca naslijedila golemo vojvodstvo Akvitaniju, koje je obuhvaćalo otprilike jednu trećinu cjelokupnog francuskog teritorija. Zbog toga je bila jedna od najpoželjnijih udavača u Europi (udala se za francuskog i engleskog kralja).

Eleonora od Akvitanije, jedna od najmoćnijih žena europskog srednjeg vijeka, umrla je prvog travnja 1204. godine. Bila je vladarica Akvitanije, nekoć golemog vojvodstva koje je obuhvaćalo otprilike jednu trećinu cjelokupnog francuskog teritorija. Na području Akvitanije vladali su zakoni po kojima su žene imale veća prava nego u mnogim drugim dijelovima srednjovjekovne Europe, pa je Eleonora doista mogla biti vladarica. Kao takva, bila je jedna od najpoželjnijih udavača u Europi pa se udala za francuskog i engleskog kralja.

Vojvodstvo Akvitanija, koje je Eleonora naslijedila od svog oca Vilima X., obuhvaćalo je u njezino vrijeme cijelu jugozapadnu Francusku (Lourdes, Bordeaux, Périgord), kao i velik dio središnje Francuske (Limoges, Clermont, Poitiers). Eleonora je bila i posljednja nezavisna vladarica Akvitanije (svi kasniji vladari te zemlje bili su ujedno i kraljevi Engleske ili Francuske, odnosno pripadnici kraljevskih dinastija tih dviju zemalja). Prvo se udala za francuskog kralja Luja VII. kojeg je pratila tijekom pohoda u Drugi križarski rat. Nedugo nakon povratka u Francusku brak je poništen, a Eleonora se udala za normanskog vojvodu Henrika koji je nedugo zatim naslijedio englesko prijestolje kao Henrik II.

Eleonora je rodila čak desetoro djece, među njima i dva engleska kralja – Rikarda Lavljeg Srca i Ivana Bez Zemlje (obojica su poznata iz priča o Robinu Hoodu). K tome, dvije Eleonorine kćeri postale su kraljicama – Kastilje i Sicilije – udajom za vladare tih država.

Sve u svemu, Eleonora je svojim nasljedstvom i udajama tijekom života stekla brojne naslove: kraljica Engleske, kraljica Francuske, vojvotkinja Akvitanije, vojvotkinja Normandije, vojvotkinja Gaskonje, grofica Anjoua, grofica Mainea, grofica Poitiersa i mnoge druge. Eleonora je preminula 1204. godine u Poitiersu, a pokopana je u znamenitoj opatiji Fontevraud, gdje je bilo pokopano i tijelo njenog sina Rikarda Lavljeg Srca.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.