DUH TRIANONA JOŠ ŽIVI Mađari obilježavaju sto godina od spornog sporazuma i kraja sna o Velikoj Ugarskoj

Autor: Dnevno

Na tromeđi mađarske, srpske i rumunjske granice, Mađarska je 4. lipnja 1920. godine izgubila nikada zaboravljeni dio teritorija, ali i građana. Naime, nedugo nakon kraja Prvog svjetskog rata, u palači Trianon u Versaillesu potpisan je sporazum kojim je više od tri milijuna etničkih Mađara, trećina od sveukupnog broja, postalo dijelom susjednih država.

A trudila se ta država vratiti svoje granice pa je mađarski čelnik između dva rata, Miklos Horthy, ušao je u savez s nacističkom Njemačkom, no novi sporazum potpisan 1947. potvrdio je granice određene u Trianonu.

U međuvremenu, ušla je Mađarska i u Europsku uniju pa su se “raseljeni” Mađari mogli lakše kretati među državama, ali nisu zbog toga zaboravili sporni sporazum. Nije ga zaboravio ni mađarski premijer Viktor Orban koji je nakon preuzimanja vlasti 2010. godine pokrenuo nametljivu “nacionalnu politiku” kojoj je cilj jedinstvo Mađara nakon onoga što on smatra “komadanjem” zemlje.

On je 4. lipnja proglasio “Danom nacionalnog jedinstva” te tada šalje izdašnu financijsku potporu školama, kulturnim i vjerskim skupinama u dijaspori. Dao je i milijunima stanovnika drugih država, pripadnika mađarske manjine, dvojno državljanstvo i glasačko pravo na izborima u Mađarskoj.

Osim toga, u Budimpešti se uskoro planira otkrivanje spomenika “Nacionalnog jedinstva” na kojem će biti ispisani mađarski nazivi sela i gradova prije Trianona, a najsvježiji skandal kojeg je Orban izazvao po pitanju sporazuma bila je objava slike mađarskog teritorija prije Trianona koja koja obuhvaća i hrvatski teritorij. Objavu su popratile negativne reakcije u Hrvatskoj i Sloveniji.

No, sporazum nije bolna točka samo Orbana, naime, liberalni gradonačelnik Budimpešte, Orbanov politički suparnik, zatražio je minutu šutnje na današnji dan te time potvrdio kako se većina Mađara ni sto godina kasnije nije pomirila s rascjepom zemlje.

ŽELJKA MARKIĆ ODBILA ŠKORU: Želio je da mu se pridruži, a onda ovo! Evo što mu je odgovorila! ‘Iz izbora 2015. sam naučila svašta’!
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.