fbpx

Don Juan od Austrije – pobjednik nad Osmanlijama u bitki kod Lepanta – 1545.

Autor: dnevno

U znamenitoj pomorskoj bitki protiv Osmanlija kod Lepanta Don Juan imao je položaj vrhovnog zapovjednika čitave katoličke flote.

Španjolski vojskovođa poznat kao Don Juan od Austrije, rođen je 24. veljače 1545. godine. Bio je vrlo specifičnog podrijetla, kao nezakoniti sin cara Karla V. Habsburškog, jednog od najmoćnijih vladara u povijesti Europe. Naime, car Karlo V. vladao je nad neviđeno velikom kolekcijom država – njegovi posjedi obuhvaćali su današnju Austriju, Španjolsku, Belgiju, Nizozemsku, gotovo pola Italije te znatne dijelove Francuske. Dapače, car Karlo V. imao je i kolonijalni imperij u Latinskoj Americi, koja je otkrivena u prethodnom stoljeću. Povrh svega bio je car Svetog Rimskog Carstva.

Car Karlo V. dobio je sina Don Juana od Austrije s jednom građankom njemačkog grada Regensburga. Zvala se Barbara Blomberg, a po zanimanju je bila pjevačica. Kad se nezakonito dijete rodilo, uzeli su ga od majke i dali na odgoj u Španjolsku. Car Karlo V. pred smrt je vidio dječaka kojem je tada bilo samo oko 11 godina. Oporučno mu je ostavio znatna sredstva i nastojao mu je osigurati budućnost (Karlo V. bio je izrazito pobožan).

Nakon smrti Karla V. zavladao je Španjolskom njegov sin Filip II. koji je ujedno bio polubrat Don Juana od Austrije. Filip II. (također izrazito religiozan vladar) prigrlio je Don Juana i dao mu vrlo visoke položaje. Tako je Don Juan u dobi od oko 21 godine imenovan vrhovnim zapovjednikom španjolske ratne mornarice (španj. Capitán General de la Mar).

U znamenitoj pomorskoj bitki protiv Turaka Osmanlija kod Lepanta Don Juan imao je položaj vrhovnog zapovjednika čitave katoličke flote. Titula mu je na španjolskom jeziku glasila: comandante de la Santa Liga de Estados (hrv. zapovjednik Svete Lige država). Dakako, katolička je flota odnijela pobjedu u toj bitki. Radilo se jednoj od najodlučnijih pomorskih bitaka u povijesti, a u njoj je sudjelovao čak i mladi Miguel de Cervantes, koji je ondje i ranjen.

Don Juanovo vojno zapovjedništvo kod Lepanta bilo je iznenađujuće uspješno s obzirom da su mu u tom trenutku bile samo 24 godine. Kasnije ga je njegov polubrat kralj Filip II. (po kome su nazvani Filipini) postavio i za guvernera španjolskih posjeda u Nizozemskoj i Belgiji, što je bio vrlo visok položaj. Don Juan umro je 1578. godine vjerojatno od neke zarazne bolesti koja se raširila u njegovom vojnom taboru. U trenutku smrti bio je star samo 31 godinu.
Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.