Dogodilo se na današnji dan – 30. prosinca

Autor: Marko

Posljednji Saddamov obrok bila je piletina s rižom i šalica vruće vode s medom. Smaknuće je obavljeno vješanjem oko 6:00 ujutro po lokalnom vremenu, u vojnom logoru u predgrađu Bagdada.

1922 – Osnovan Sovjetski Savez

Većina ljudi pogrešno misli da je Sovjetski Savez nastao odmah nakon Oktobarske revolucije 1917. godine. On je zapravo osnovan na današnji dan 1922. godine, dakle više od 5 godina nakon početka revolucije. Ugovor o stvaranju SSSR-a na taj su dan potpisale četiri republike: Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika, Transkavkaska SFSR, Ukrajinska Sovjetska Socijalistička Republika i Bjeloruska SSR. Dakle, prije osnivanja SSSR-a postojale su nezavisne republike u kojima su vladale lokalne boljševičke partije.


1993 – Vatikan i Izrael uspostavili diplomatske odnose

Na današnji dan, za vrijeme pape Ivana Pavla II. uspostavljeni su puni diplomatski odnosi između Svete Stolice i države Izrael. Premda su prije postojale nesuglasice, primjerice želja Vatikana bila je da Jeruzalem bude međunarodni teritorij, koji ne bi bio ni pod izraelskim ni pod arapskim suverenitetom, tijekom vremena one su uklonjene i pristupilo se formiranju uzajamnih dobrih odnosa. Vatikan je po sporazumu imenovao i svog prvog apostolskog nuncija u Izraelu, nadbiskupa (danas kardinala) Andreu Cordera Lanzu di Montezemolo (inače rođaka predsjednika Ferrarija Luce di Montezemolo). Dobri odnosi potvrđeni su posjetom Ivana Pavla II. Izraelu 2000. godine, kao i posjetom Benedikta XVI. istoj zemlji 2009. godine.

2006 – Smaknut Saddam Hussein

Na današnji dan smaknut je Saddam Hussein, nakon 3 godine provedene u zatvoru. Osuđen je za zločin protiv čovječnosti od strane Iračkog specijalnog tribunala, jer je 1982. dao pogubiti 148 iračkih šijita kao odmazdu za atentat koji su planirali na njega. Posljednji Saddamov obrok bila je piletina s rižom i šalica vruće vode s medom. Smaknuće je obavljeno vješanjem oko 6:00 ujutro po lokalnom vremenu, u vojnom logoru u predgrađu Bagdada. Kad su ga pitali da li ga je strah, odgovorio je da je život proveo u džihadu, i da one koji su krenuli tim putem ne treba biti strah. Prije nego što su mu stavili omču oko vrata povikao je “Alah je velik. Muslimanski svijet će pobijediti, a Palestina je arapska!”. Dok je s omčom oko vrata čekao da ga objese naglas je ponavljao šehadet (muslimansku ispovijest vjere: “Nema boga osim Alaha, Muhamed je Alahov poslanik”). Otvorena su vratašca ispod njegovih nogu i obješen je. Pri padu se čuo zvuk loma, za što se pretpostavlja da je bio zvuk pucanja njegovog vrata. Netko od prisutnih uspio je smaknuće snimiti mobilnim telefonom.

Ostali događaji na današnji dan:

1525 – Umro Jacob Fugger
1591 – Umro papa Inocent IX.

1760 – Rođen Aleksandar Alagović

1865 – Rođen Rudyard Kipling

1916 – Krunidba Karla Habsburškog za hrvatskog i ugarskog kralja

1924 – Edwin Hubble objavio postojanje drugih galaksija u svemiru
1947 – Rumunjski kralj prisiljen abdicirati

1968 – Umro Trygve Lie

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.