Dogodilo se na današnji dan – 25. rujna

Autor: dnevno.hr

Kad je ušao u premijerovu sobu, ovaj ga je pozdravio tradicionalnim budističkim pozdravom. Redovnik je tada izvadio revolver iz svoje redovničke haljine i pucao u premijera. Na ulazu nije provjereno nosi li oružje, upravo stoga što je bio redovnik.

1917. – Umro Frano Supilo

Frano Supilo

Na današnji dan umro je od sifilisa Frano Supilo u jednoj londonskoj umobolnici. Sifilis, naime, u poodmakloj fazi izaziva duševne poremećaje, od kakvih su patili mnogi poznati ljudi, uključivši Josipa Jelačića. Frano Supilo je za života bio član Jugoslavenskog odbora u Parizu. Od svih članova Odbora bio je najviše svjestan činjenice da srbijanska vlada drugačije od njih razmišlja o ključnim pitanjima oko ujedinjenja Hrvata i Srba u zajedničku državu. Također, bio je jedan od rijetkih članova Odbora koji nije primao novac od srbijanske vlade. Tražio je od nje da provede reforme kako bi se spriječila srbijanska prevlast u novoj državi. Ukoliko se to ne dogodi, smatrao je da bi trebalo raditi na stvaranju zasebne hrvatske države. Zbog nesuradljivosti srbijanske vlade Supilo je na kraju istupio iz Jugoslavenskog odbora. Postoje neke teorije da mu je zaraza sifilisom podmetnuta da ga se ukloni.

1959. – Budistički redovnik upucao premijera

Na današnji je dan izvršen atentat na Solomona Bandaranaikea, premijera Sri Lanke. Atentat je izvršio Talduwe Somarama, budistički redovnik, potaknut od strane urotnika koji su željeli smrt premijera. Toga dana redovnik je došao u premijerovu privatnu rezidenciju na sastanak. Na ulazu nije provjereno da li nosi oružje, upravo stoga što je bio redovnik. Kad je ušao u premijerovu sobu, ovaj ga je pozdravio tradicionalnim budističkim pozdravom. Redovnik je tada izvadio revolver iz svoje redovničke haljine i pucao u premijera. Smrtno ranjen, premijer Bandaranaike umro je sljedećeg dana u bolnici, unatoč tome što su mu najbolji kirurzi u zemlji pokušavali spasiti život u operaciji koja je trajala šest sati. Redovnik je uhićen i priveden na suđenje. Osuđen je na smrt vješanjem i obješen tri godine kasnije. Dva dana prije vješanja preobratio se na kršćanstvo, da bi mogao dobiti duhovno oproštenje koje budistička religija ne daje. Premijera Solomona Bandaranaikea naslijedila je kasnije na njegovoj poziciji vlastita supruga, Sirimavo Bandaranaike, postavši tako prva ženska premijerka u svjetskoj povijesti. Njihova kći Chandrika Kumaratunga također je kasnije postala premijerka Sri Lanke, a potom i predsjednica, dok je njihov sin postao predsjednik parlamenta.

1972. – Na referendumu Norveška odbila pristupanje Europskoj Zajednici

Na današnji je dan prije 39 godina Norveška po prvi put na referendumu imala priliku odlučiti hoće li pristupiti Europskoj Zajednici. Na referendum se odazvalo 79% glasačkog tijela, i tijesnom većinom (53.5%) odlučilo da ne uđe u EZ. Premijer Trygve Bratteli zbog tog poraza dao je ostavku. Zanimljivo je da je većina građana glavnog grada Osla bila za ulazak u EZ. Sljedeći referendum održan je 1994. godine i opet je ishod bio negativan, i to još tješnjom većinom (52.2%). Glavne teme oko kojih su se sukobljavala mišljenja bile su gubitak suvereniteta do kojeg bi moglo doći i velike razlike u gospodarstvu Norveške i EU (Norveška ima gospodarstvo uvelike zasnovano na nafti). Ponovno je većina građana Osla bila za pristupanje. Prema nedavnim anketama, danas je potpora pristupanju znatno manja nego u doba tih referenduma. Naime, danas je preko 68% Norvežana protiv pristupanja EU.




Ostali događaji:

1396. – Bitka kod Nikopolja

1493. – Kolumbo isplovio na svoje drugo putovanje




1513. – Prvi Europljani došli do Tihog oceana

1849. – Umro Johann Strauss St.

1906. – Rođenje daljinskog upravljača

Svjetski dan srca (posljednja nedjelja u rujnu)

Poznate osobe rođene na današnji dan:

Jean-Philippe Rameau (1683.), William Faulkner (1897.), Dimitrij Šoštakovič (1906.), Michael Douglas (1944.), Pedro Almodóvar (1951.), Mark Hamill (1951.), Christopher Reeve (1952.), Zucchero (1955.), Michael Madsen (1958.), Heather Locklear (1961.), Will Smith (1968.), Catherine Zeta-Jones (1969.)

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.