fbpx

Dogodilo se na današnji dan – 19. prosinca

Autor: dnevno

Na današnji dan u Hanoiju pripadnici Viet Minha detonirali su veliku količinu eksploziva kod tamošnje električne centrale, što je izazvalo nestanak struje diljem grada.

Na današnji dan 1946. godine započeo je Prvi indokineski rat, krvavi sukob između Vijetnamaca i Francuza, koji je predstavljao svojevrstan uvod u kasniji Vijetnamski rat (u kojem su protiv vijetnamskih komunističkih snaga ratovali Amerikanci). Indokina je prethodno tijekom dugog povijesnog razdoblja bila pod francuskom kolonijalnom vlasti, a francuski nadzor nad tim područjem obnovljen je nakon Drugog svjetskog rata (tijekom kojeg je to područje bilo pod japanskom okupacijom). Snage Viet Minha nisu se željele pokoriti Francuzima pa su započele oružanu borbu. Na današnji dan u Hanoiju pripadnici Viet Minha detonirali su veliku količinu eksploziva kod tamošnje električne centrale, što je izazvalo nestanak struje diljem grada. Pod krinkom nastalog mraka Viet Minhovci su počeli ubijati francuske dužnosnike, vojnike i ostalo ljudstvo. Francuska mornarica odgovorila je na to granatiranjem Hanoija s brodova, nastojeći uništiti uporišta Viet Minha. Došlo je do krvavog sukoba koji je simbolički označio početak rata. Prvi indokineski rat potrajao je zatim više od sedam godina, a Francuzi su na kraju odlučili napustiti Indokinu i prepustiti borbu s Viet Minhom američkim trupama.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.