fbpx
+ AAA -

Dalaj Lama emigrirao u Indiju (1959.)

Autor: Admin

20100306-escape_000109

Dana 31. ožujka 1959. Dalaj Lama emigrirao je iz Tibeta u Indiju nakon neuspjeha Tibetanskog ustanka. Otišao je iz Lhase, glavnog grada Tibeta, još 17. ožujka, s grupom od dvadesetak ljudi, uključujući šestoricu ministara. Tibetansko-indijsku granicu prešao je Dalaj Lama kod prijelaza Khenzimana. Da bi se došlo iz Tibeta u Indiju potrebno je prijeći Himalaje, a Dalaj Lama se nakon tog pothvata privremeno smjestio u samostanu Tawang (jedan od najvećih samostana u Indiji).

Izbjegličku vladu Tibeta Dalaj Lama smjestio je u naselju McLeod Ganj pokraj indijskog grada Dharamshale. Riječ je o lokaciji na sjeveru Indije, u podnožju Himalaja. Grad Dharamshala razmjerno je blizu području Kašmira, a McLeod Ganj ponekad nazivaju i Mala Lhasa. Ondje se nalazi mnogo pripadnika tibetanske emigracije.


Dalaj Lama i danas živi na području Dharamshale u Indiji. Njegova tibetanska vlada ima i premijera, a tu funkciju danas obavlja Lobsang Sangay. Titula premijera na tibetanskom jeziku glasi sikyong, što otprilike znači politički vođa (za razliku od duhovnog vođe).

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.