fbpx
+ AAA -

Charlie Soong – kineski kršćanin čije su kćeri vladale Kinom (1918.)

Autor: Admin

Trećeg svibnja 1918. umro je kineski misionar i poslovni čovjek Charlie Soong. Premda je rođen u Kini, u dobi od oko 15 godina emigrirao je sa svojim stricem u Boston. U SAD-u se preobratio na kršćanstvo u krugu metodističkih misionara (metodisti su jedna od protestantskih denominacija). Diplomirao je teologiju, a zatim su ga 1886. poslali u Kinu kao misionara (metodistima se sviđala mogućnost da rođeni Kinez bude kršćanski misionar u Kini).

Nakon štio je došao u Šangaj, Soongova je karijera misionara razmjerno kratko trajala. Naime, počeo se baviti poduzetništvom i napustio je propovjedničko zanimanje. Povezao se s revolucionarno nastrojenim političarom Sun Jat-senom, koji je također bio kršćanin (kasnije je postao prvi privremeni predsjednik Republike Kine).


Charlie Soong zasnovao je u Kini obitelj, a njegova djeca postala su kasnije nevjerojatno utjecajna. Naime, njegove tri kćeri – tzv. sestre Soong – ostvarile su sljedeće utjecaje:

  • najstarija kći Soong Ai-ling – udala se za najbogatijeg čovjeka u Kini, H. H. Kunga (svojevremeno kineskog ministra financija)

  • srednja kći Soong Ching-ling – udala se za Sun Jat-sena (prvog privremenog predsjednika Republike Kine)

  • najmlađa kći Soong May-ling – udala se za Čang Kaj-šeka (dugogodišnjeg predsjednika Kine/Tajvana).

Za te tri sestre navodno postoji kineska izreka da je jedna voljela novac, jedna moć, a jedna domovinu. Osim njih, moćan je bio i T. V. Soong, najstariji sin Charlieja Soonga, koji je postao premijer Kine, a kasnije i Tajvana.

Source: Povijest.hr
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.