fbpx
+ AAA -

Britanski princ koji je postao njemački feldmaršal (1850.)

Autor: Admin

Dana 1. svibnja 1850. rođen je princ Arthur, treći po redu sin britanske kraljice Viktorije. Imao je titulu vojvode od Connaughta i Strathearna, koja se odnosila na velike teritorije u Irskoj (danas Connaught u Republici Irskoj nosi naziv Connacht). Princa Arthura rodila je na današnji dan u Buckinghamskoj palači tadašnja vladajuća kraljica Viktorija, a navodno joj je upravo on postao omiljenim djetetom.

Tijekom karijere, koja je uključivala položaj potkralja Kanade, nagomilao je princ Arthur, vojvoda od Connaughta i Strathearna, mnoge domaće i strane časti te titule. Postao je čak i njemačkim feldmaršalom 1906. godine, u doba cara Vilima (Wilhelma) II. iz dinastije Hohenzollern. Taj je car bio unuk kraljice Viktorije, tako da mu je princ Albert bio ujak.


Tijekom Prvog svjetskog rata Njemačko Carstvo i Ujedinjena Kraljevina bili su neprijatelji, tako da je došlo do neobične situacije da je britanski kraljevski princ bio feldmaršal protivničke vojske. Princ Albert doista je u tom ratu sudjelovao, ali na britanskoj strani. Naime, upravo je tijekom Prvog svjetskog rata princ Arthur bio potkralj Kanade, zemlje koja je dala znatan doprinos ratnim naporima Antante (u Kanadi je mobilizirano više od 600.000 ljudi, a poginulo je oko 67.000 Kanađana).

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.