fbpx

Britanska okupacija Hong Konga – 1841.

Autor: dnevno

Komodor James Bremer, koji je izvršio zaposjedanje Hong Konga obilno je nagrađen, tako da je već u srpnju iste godine (1841.) proglašen vitezom.

Dana 26. siječnja 1841. godine Britanci su okupirali Hong Kong, jednu od strateški najvažnijih kolonija koje su ikada posjedovali. Toga je dana britanski komodor James Bremer izvršio iskrcavanje na otoku Hong Kongu i formalnom ceremonijom objavio je njegovo zaposjedanje u ime britanske kraljice Viktorije. Navodno su tom prilikom ispijene i zdravice u čast Njezinog Veličanstva. Mjesto na kojem je obavljena ta svečanost nosi danas naziv Possession Point (Točka zaposjedanja), a nalazi se na sjeverozapadnoj strani otoka Hong Kongu, oko 375 metara od morske obale (nekoć je bila znatno bliže moru, no reklamacijom zemljišta morska je obala pomaknuta). Komodor James Bremer obilno je nagrađen, tako da je već u srpnju iste godine (1841.) proglašen vitezom Reda kupatila (Order of the Bath) pa je od tada oslovljavan kao Sir James Bremer. Kasnije je unaprijeđen i u čin admirala.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.