Britanci pobijedili Zulue i spalili njihovu kraljevsku prijestolnicu – 1879.

Autor: dnevno

Britanci su u tehnološkom pogledu bili mnogo bolje naoružani od Zulua, jer su posjedovali Gatling-strojnice i topove.

Britanci su u južnoj Africi pobijedili Zulue i zauzeli njihov glavni grad Ulundi 4. srpnja 1879. godine. Bio je to kraj rata protiv Zulua koji je trajao još od siječnja te godine. Tijekom tog rata dogodilo se nekoliko izrazito krvavih bitaka koje su postale svjetski poznate, naročito kroz ekranizacije u filmovima.

Britanci su navedenog dana nanijeli Zuluima konačan udarac. Prodrli su sve do Ulundija koji je bio prijestolnica kralja Cetshwaya. Britanske vojne snage predvodio je general lord Chelmsford. Britanci su u tehnološkom pogledu bili mnogo bolje naoružani od Zulua, jer su posjedovali Gatling-strojnice i topove.

Britanci su napravili zanimljivu napadačku formaciju kad su se približavali glavnoj vojsci Zulua. Naime, britanski pješaci naoružani puškama formirali su velik četverokut s rupom u sredini, poput pokretnog logora. U sredini su bila kola s rezervnom municijom, a na ključnim mjestima na rubu četverokuta bili su topovi i strojnice. Kad su Zului pokušavali jurišom napasti takvu formaciju zasipala ih je vatra iz pušaka i strojnica, a britanski su topovi ispaljivali rasprskavajuće hice koji su osobito bili razorni za živu silu.

Budući da je Zuluima glavno naoružanje bilo specifično kratko koplje, nisu se uspjeli ni dovoljno približiti britanskoj formaciji prije nego su bili ubijeni. General lord Chelmsford pobijedio je, a zatim je naredio da se kraljevski glavni grad Zulua spali. Kralj Cetshwayo pobjegao je, no Britanci su ga već iste godine uhvatili i zarobili.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.