fbpx
+ AAA -

Bogata viktorijanska nasljednica Burdett-Coutts (1814.)

Autor: Admin

Dana 21. travnja 1814. rođena je engleska bogatašica Angela Georgina Burdett-Coutts. Tijekom života podijelila je iznimno mnogo svog novca u dobrotvorne svrhe, tako da joj je kraljica Viktorija dodijelila titulu barunice (engl. Baroness Burdett-Coutts). Dapače, Angela Georgina Burdett-Coutts bila je jedina žena viktorijanskog doba u Velikoj Britaniji koja je uzdignuta u aristokratski rang zbog svojih zasluga, a ne udajom ili vezanošću za kraljevsku dinastiju.

Otac Angele Georgine Burdett-Coutts bio je političar Sir Francis Burdett, a majka joj je bila iz bogate bankarske obitelji Coutts (vlasnici banke Coutts & Co). Navodno je Angela Georgina Burdett-Coutts bila najbogatija nasljednica u Engleskoj i čitavoj Velikoj Britaniji. Dapače, kad je doista naslijedila bogatstvo postala je navodno osobno najbogatija Britanka (s obzirom da je ona osobno bila bogata, a ne po suprugu).


Potpomagala je velik broj institucija, naročito onih za pomaganje ljudima u nevolji i pomaganje djeci. Bila je dobrotvorka i mnogih crkava, a zalagala se i za nenasilje nad životinjama. Doživjela je čak 92 godine, a pokopana je u poznatoj Westminsterskoj opatiji u Londonu.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.