Bizantska carica Elija Pulherija (399.) | Dnevno.hr
+ AAA -

Bizantska carica Elija Pulherija (399.)

Autor:

pulcheria_coin

Elija Pulherija rodila se u Konstantinopolu na današnji dan 399. kao drugo dijete istočnorimskog cara Arkadija i njegove supruge Elije Eudoksije. Budući da je rano ostala bez majke, odgajao ju je eunuh Antioh. Njezin mlađi brat Teodozije postat će istočnorimski car Teodozije II., a Elija njegova zaštitnica. Zbog toga je nosila titulu augusta, na koju je imala pravo do smrti 453. godine. 

Elija Pulherija imala je velik utjecaj na dvoru cara Teodozija II. i u religijskim pitanjima. Zavjetovala se na čistoću, podržavala pravoslavlje i inicirala crkvene sabore. Car Teodozije II. umro je 450. bez nasljednika. Nakon toga se Elija udala za generala Marcijana i proglasila ga carem. Njihov brak sklopljen je pod uvjetom da Elija može sudjelovati u vlasti i branuti vjeru te da će Marcijan poštovati njen zavjet čistoće.

Carica Elija Pulherija bila je velikodušna prema siromašnima te je financirala samostane, ali je bila vrlo netolerantna prema pripadnicima drugih religija. Zbog nje su iz državnih službi i vojske izbačeni Židovi i pogani. 

Umrla je 453. u Konstantinopolu. Proglašena je sveticom u Pravoslavnoj i Rimokatoličkom Crkvi.

Piše: Marsela Alić

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.