Berlinskim dekretom Napoleon zabranio trgovinu s Velikom Britanijom – 1806.

Autor: dnevno

U okviru Napoleonovog embarga zabranjena je i poštanska komunikacija s Velikom Britanijom.

Berlinski dekret Napoleona Bonapartea, kojim je zabranjen svaki oblik trgovine i razmjene između Velike Britanije i kontinentalne Europe, izdan je 21. studenog 1806. godine. Time je Napoleon uspostavio tzv. Kontinentalnu blokadu, koja je uključivala trgovinski embargo na britansku robu, u nadi slabljenja gospodarstva i morala Velike Britanije.

Do tog je vremena Bonaparte bio zavladao nad većim dijelom europskog kontinenta, od španjolske pokrajine Andaluzije na jugu pa sve do Baltičkog mora na sjeveru. U svoj je sustav uključio i skandinavske zemlje te Rusko Carstvo, tako da Velika Britanija nije mogla legalno trgovati s golemom većinom europskih zemalja. Zabranjena je bila i poštanska komunikacija s Velikom Britanijom, a brodove koji bi prekršili odredbe blokade francuske su snage mogle napasti i zaplijeniti.

U praksi se, međutim, pokazalo da Napoleonov sustav nije dobro funkcionirao. Naime, vođena je velika krijumčarska trgovina, tako da su trgovinske veze zapravo nastavljene ilegalnim kanalima.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.