Benjamin Franklin – znanstvenik, političar, filozof… – 1706. | Dnevno.hr
+ AAA -

Benjamin Franklin – znanstvenik, političar, filozof… – 1706.

Autor:

Franklin-Benjamin-LOC-head

Na današnji dan 1706. godine rođen je Benjamin Franklin, jedan od ljudi koji su imali najveću ulogu u stvaranju Sjedinjenih Američkih Država. Franklin je imao rijetko viđenu širinu interesa – bavio se znanošću, filozofijom, politikom, izdavaštvom, glazbom i diplomacijom, a smatra ga se izumiteljem gromobrana, bifokalnih naočala i još nekih drugih predmeta.

Kao diplomatski predstavnik u Francuskoj od 1776. do 1785., koristeći se svojim ugledom i popularnošću, učinio je goleme usluge budućem SAD-u u ratu za nezavisnost. Upravo njegovim zalaganjem Francuska je ušla u rat s Engleskom pomažući pobunjene kolonije.

Zanimljivo je da se Franklin u Londonu susreo s našim znanstvenikom Ruđerom Boškovićem pri čemu su se u dotakli i pitanja vezanih za elektricitet.

Rodno mjesto Benjamina Franklina bilo je u ulici zvanoj Milk Street u Bostonu. Grad Boston bio je u to vrijeme glavni grad engleske krunske kolonije Massachusetts Bay. 

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.