Barun Georges Cuvier – jedan od prvih sustavnih proučavatelja fosila – 1769.

Autor: dnevno

Dokazao je sa sigurnošću da su neke životinjske vrste u prošlosti izumrle, što je prije njega bilo samo nagađanje.

Francuski prirodoslovac Georges Cuvier, jedan od glavnih utemeljitelja paleontologije, rođen je 23. kolovoza 1769. godine. Rodio se na području Montbéliarda, grada koji je u to vrijeme pripadao njemačkim vojvodama od Württemberga, unatoč naseljenosti francuskim stanovništvom.

U trenutku kad je započela Francuska revolucija imao je Cuvier samo 19 godina. Počeo se baviti prirodnim znanostima, a u razdoblju Napoleonove vladavine već se uzdigao na visok akademski položaj. Zadržao je ugled i nakon obnove kraljevske vlasti Bourbona, kad je čak uzdignut i na položaj paira Francuske, a dobio je i odlikovanje velikog časnika francuske Legije časti (fr. Grand Officier de la Legion d’honneur). Stekao je i titulu baruna u Francuskoj.

Cuvier je bio jedan od prvih znanstvenika u povijesti koji se sustavno bavio proučavanjem fosila. Dokazao je sa sigurnošću da su neke životinjske vrste u prošlosti izumrle, što je prije njega bilo samo nagađanje. Upravo Cuvier imenovao mastodona (lat. Mastodon), izumrlu životinjsku vrstu čije su kosti pronađene u Americi, a koja je bila slična slonovima. Također, dodijelio je golemom izumrlom ljenjivcu iz Južne Amerike ime megaterij (lat. Megatherium), a jednoj vrsti letećeg dinosaura ime pterodaktil (lat. Pterodactylus). Cuvier je bio jedan od prvih znanstvenika koji su iznijeli pretpostavku da su u prošlosti na Zemlji dominirali gmazovi, od kojih su mnoge vrste izumrle tijekom neke katastrofe.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.