fbpx
+ AAA -

August II. Jaki – ratoborni poljski kralj (1670.)

Autor: Admin

Poljski kralj August II. Jaki rodio se 12. svibnja 1670. godine. Nadimak je dobio zbog velike fizičke snage, a prema nekim navodima mogao je golim rukama lomiti metalne potkove. August II. pripadao je njemačkoj dinastiji Wettin, koja je još od srednjeg vijeka vladala Saskom. Po nasljednom pravu bio je knez izbornik Saske, a za kralja ga je izabrao poljski parlament (polj. Sejm), jer je Poljska u to vrijeme bila izborna monarhija.

Da bi postao poljskim kraljem morao je prijeći na katoličanstvo, a vladao je u dva navrata 1697. – 1706. i 1709. – 1733. godine. Ratovao je protiv Osmanlija, a od 1700. sudjelovao je u Sjevernome ratu protiv Švedske, u koji je uvukao i Poljsko-Litavsku Uniju. U ratnim pustošenjima Poljska je jako stradala, a on se morao odreći poljske krune u korist švedskog kandidata Stanisława Leszczyńskog. Na prijestolje se vratio 1709. nakon pobjede Rusa nad Šveđanima kraj Poltave. Nastojao je uvesti apsolutističku vladavinu, ali zbog otpora poljskog plemstva nikad nije uspio posve učvrstiti svoju vlast u Poljskoj.


August II. Jaki imao je izuzetno velik broj potomaka. Postoje legende da je ukupan broj njegove djece iznosio 365 ili 382, no to je nemoguće dokazati. Činjenica jest da je imao samo jednog zakonitog sina – Augusta III. – koji ga je naslijedio na prijestolju. Priznao je samo manji dio svoje vanbračne djece.

Među najpoznatijim nezakonitim potomcima Augusta II. Jakog bio je grof Hermann Moritz od Saske, koji je postao maršal Francuske i jedan od najsposobnijih vojnih zapovjednika u francuskoj povijesti. Tog sina rodila je grofica Maria Aurora od Königsmarcka.

 

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.