fbpx

Asteroid Toutatis prošao u blizini Zemlje – 2004.

Autor: dnevno

Udar asteroida Toutatisa u Zemlju izazvao bi globalnu katastrofu i proizveo krater promjera nekoliko desetaka kilometara.

Dana 29. rujna 2004. godine asteroid Toutatis približio se Zemlji na najmanju udaljenost u zabilježenoj povijesti. Taj asteroid razmjerno često presijeca Zemljinu orbitu, otprilike svake četiri godine, no spomenutog se dana približio našem planetu na udaljenost od samo oko 1.560.000 kilometara, što je unutar četiriju udaljenosti između Zemlje do Mjeseca. Sljedeće blisko približavanje tog asteroida bit će 2069. godine, kad će se približiti otprilike na 3.000.000 kilometara.

Asteroid Toutatis ima izdužen oblik približnih dimenzija 4.750×2.400×1.950 metara. Masa mu iznosi otprilike 50 milijardi tona, a nazvan je po keltskom božanstvu Toutatisu, koje su nekoć štovali Gali na području današnje Francuske.

Asteroidi promjera jednog kilometra u prosjeku udaraju u Zemlju otprilike svakih 500.000 godina, a pri udaru mogu proizvesti energiju veću od 47.000 megatona (otprilike tisuću puta veću od energije najveće termonuklearne bombe detonirane u svjetskoj povijesti). Još veći asteroidi, poput Toutatisa, udaraju u prosjeku u Zemlju još znatno rjeđe, svakih nekoliko milijuna godina. Udar asteroida Toutatisa u Zemlju izazvao bi globalnu katastrofu i proizveo krater promjera nekoliko desetaka kilometara. Za asteroid koji je možda izazvao izumiranje dinosaura prije 66 milijuna godina smatra se da je mogao biti još veći od Toutatisa.


Napomenimo, orbitu Toutatisa moguće je danas s tolikom sigurnošću dugoročno izračunati da je isključen njegov udar u Zemlju tijekom sljedećih više stotina godina, a i u daljoj je budućnosti vrlo malo vjerojatan.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.