fbpx
by Bassano, whole-plate glass negative, 17 November 1931

Anthony Eden – premijer i lord koji je bio oženjen Churchillovom nećakinjom – 1977.

Autor: dnevno

Edenova druga supruga bila Clarissa Spencer-Churchill, aristokratkinja kojoj je premijer Winston Churchill bio stric. Eden je nakon odlaska s premijerske funkcije dobio titulu Earl of Avon pa je do smrti oslovljavan kao Lord Avon.

Na današnji dan 1977. godine umro je Anthony Eden, nekadašnji britanski premijer i nositelj brojnih drugih političkih funkcija tjekom dugog vremenskog razdoblja. Naime, Eden je bio britanski ministar vanjskih poslova (Foreign Secretary) u čak tri navrata (1935.–1938., 1940.–1945. i 1951.–1955. godine). To je značilo da je bio šef britanske diplomacije tijekom Drugog svjetskog rata, kao i u važnom periodu uoči izbijanja tog ratnog sukoba. Osim toga, jedno je vrijeme bio i ministar obrane te ministar za poslove britanskih dominiona.

Anthony Eden bio je uglednog podrijetla. Naime, izravni muški predak bio mu je Sir Robert Eden, posljednji britanski guverner kolonije Maryland u Sjevernoj Americi. Taj je predak dobio titulu baruneta od Marylanda (Baronet of Maryland), zbog čaga mu se ispred imena stavljao predmetak Sir.

Majka premijera Anthonyja Edena bila je Sibyl Frances Grey, praunuka generala Charlesa Greya, koji je dobio titulu Earl Grey. Sin tog prvog Earla Greya bio je britanski premijer  Charles Grey, drugi Earl Grey, po kojem je ime dobio znameniti čaj Earl Grey.

Zanimljivo je da je Anthony Eden nakon odlaska s premijerske funkcije dobio titulu Earl of Avon pa je do smrti oslovljavan kao Lord Avon. Inače, britanska titula Earla slična je po rangu grofovskoj tituli u ostatku Europe. Eden je umro na današnji dan u prilično visokoj 80. godini života, kod engleskog grada Salisburyja. Zanimljivo je da je Edenova druga supruga bila Clarissa Spencer-Churchill, aristokratkinja kojoj je premijer Winston Churchill bio stric.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.