fbpx
+ AAA -

Amerikanci oslobodili nacistički logor za elitu (1945.)

Autor: Admin

1024px-schloss_colditz1

Dana 16. travnja 1945. američke su trupe zauzele nacistički logor u Njemačkoj namijenjen visokopozicioniranim osoba. Logor se službeno zvao Oflag IV-C, pri čemu je Oflag kratica za Offizierslager (hrv. časnički logor). Taj je logor bio smješten u dvorcu Colditz u Saskoj, otprilike između Dresdena i Leipziga. Dvorac se uzdiže na strmoj stijeni iznad rijeke, na mjestu koje je utvrđeno bilo još u ranom srednjem vijeku.

Zanimljivo je da su Nijemci u taj logor zatvarali važne zarobljenike, primjerice rođake stranih državnika. Te svojevrsne VIP-zarobljenike Nijemci su nazivali die Prominente. Tako su tamo bili zatočeni lord Lascelles i lord Elphinstone (rođaci britanskog kralja i kraljice). Ondje je bio i Giles Romilly (nećak supruge Winstona Churchilla). Također, niz savezničkih generala bio je zatvoren u dvorcu Colditz, primjerice šest francuskih generala i pet generala poljske vojske. 


Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.