fbpx

Američki senator Barkley umro tijekom javnog govora – 1956.

Autor: dnevno

U svom posljednjem govoru, tijekom kojeg je umro, iznio je sljedeću misao "Drago mi je što sjedim u zadnjim redovima [u Senatu], jer bih radije bio sluga u Domu Gospodnjem, nego sjedio na prijestoljima moćnika".

Dana 30. travnja 1956. godine američki senator Alben Barkley umro je od srčanog udara tijekom javnog govora u gradu Lexingtonu u američkoj saveznoj državi Virginiji. Barkley je svojedobno bio čak i potpredsjednik SAD-a, tijekom predsjedničkog mandata Harryja Trumana. Na senatorskoj je poziciji bio tijekom dugog razdoblja od 23 godine, a u razdoblju Drugog svjetskog rata bio je ujedno i vođa senatske većine, kao član Demokratske stranke, što mu je davalo znatan utjecaj. Alben Barkley neočekivano je preminuo dok je držao govor na Sveučilištu Washington i Lee (Washington and Lee University) u Virginiji. U tom je trenutku bio u 79. godini života, a može se pretpostaviti da ga je velika angažiranost oko kampanje za senatora prethodnih godina uvelike iscrpila (unatoč svojoj dobi radio je navodno po šesnaest sati na dan tijekom te predizborne kampanje). U svom posljednjem govoru, tijekom kojeg je umro, iznio je sljedeću misao “Drago mi je što sjedim u zadnjim redovima [u Senatu], jer bih radije bio sluga u Domu Gospodnjem, nego sjedio na prijestoljima moćnika” (engl. “I’m glad to sit on the back row, for I would rather be a servant in the House of the Lord than to sit in the seats of the mighty.”)

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.