Američki predsjednik i kolonijalni vlastodržac (1857.)

Autor: Admin

Dana 15. rujna 1857. godine rođen je William Howard Taft – čovjek koji je bio američki predsjednik od 1909. do 1913. godine. Taft se među ostalim američkim predsjednicima ističe na niz načina. Redovito se naglašava da je bio jedini američki predsjednik koji je uspio postati i glavnim sucem Vrhovnog suda SAD-a (engl. Chief Justice of the United States). To ujedno znači da je Taft bio i jedini čovjek u povijesti koji je tijekom života bio na čelu kako izvršne, tako i pravosudne vlasti u SAD-u (dakako, funkciju predsjednika SAD-a i glavnog suca Vrhovnog suda nije vršio istodobno, jer bi to bilo u suprotnosti s načelom trodiobe vlasti).

Možda je još zanimljivije da je Taft bio i jedini američki predsjednik koji je svojedobno vršio funkciju kolonijalnog guvernera. Naime, od 1901. do 1903. godine Taft je bio američki generalni guverner Filipina (to je otočje nakon američke pobjede nad Španjolskom pripalo SAD-u kao svojevrsna kolonija). Taft je bio i prvi Amerikanac na toj funkciji.

William Howard Taft bio je privremeni guverner još jedne američke kolonije osim Filipina. Radilo se o Kubi, na koju su Amerikanci svojevremeno poslali vojne trupe, pa je Taft kao tadašnji ministar rata postao i privremeni civilni guverner tog otoka. Kad se zbroje sve navedene funkcije, svakako se može reći da je Taft bio jedan od američkih predsjednika s najraznolikijom političkom karijerom.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.