+ AAA -

Alberto Giacometti – Švicarac koji je izradio najskuplje skulpture (1901.)

Autor:

1024px-paolo_monti_-_servizio_fotografico_venezia_1962_-_beic_6328562

Dana 10. listopada 1901. rođen je Alberto Giacometti, znameniti švicarski kipar, slikar i grafičar. Rodio se u gradiću Borgonovu, u švicarskom kantonu Graubünden Alberto Giacometti pripadao je umjetnički izrazito plodnoj obitelji. Naime, njegov otac Giovanni bio je ugledni švicarski impresionistički slikar, a mlađi brat Diego bio je kipar i dizajner. Drugi Albertov brat, Bruno, bio je jedan od najuglednijih švicarskih arhitekata svog naraštaja. Njihov rođak Augusto Giacometti bio je također slikar, osobito poznat po umjetničkim radovima u raznobojnom staklu.

Alberto Giacometti svjetski je postao poznatim po svojim izrazito izduženim skulpturama ljudi. Njegovo djelo pod nazivom L’Homme qui marche I (hrv. Čovjek koji hoda I.) prodano je 2010. za 104.300.000 dolara, čime je postalo najskupljom skulpturom u svjetskoj povijesti prodanoj na dražbi. Ta je skulptura 1998. stavljena i na švicarsku novčanicu od 100 franaka. Godine 2015. spomenuti je rekord nadmašila druga Giacomettijeva skulptura, L’Homme au doigt, koja je postigla cijenu od 141.300.000 dolara i time postala najskupljom skulpturom u povijesti svjetskih aukcija, a i jednim od najskupljih umjetničkih djela ikada prodanih.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.