Admiral grof de Grasse – Francuz koji je osigurao američku nezavisnost – 1788.

Autor: dnevno

Admiral de Grasse potjecao je iz stare i ugledne plemićke obitelji koja je naziv dobila po gradiću Grasse smještenom nedaleko od njegovog rodnog mjesta. Inače, gradić Grasse danas je znamenit po industriji parfema

Na današnji dan 1788. godine umro je francuski admiral François Joseph Paul de Grasse. On je odigrao veliku ulogu kao zapovjednik francuske flote koja je pomagala mladim Sjedinjenim Američkim Državama u borbi za nezavisnost. U Bitki kod Chesapeakea nanio je odlučujući poraz britanskoj floti i tako je privremeno osigurao francusku nadmoć na moru. To je Britancima, koje su Amerikanci opsjedali kod Yorktowna, onemogućilo dopremu pojačanja morskim putem pa je dovelo do ključne britanske predaje kod Yorktowna, a u konačnici i do britanskog priznanja nezavisnosti SAD-a.

François Joseph Paul de Grasse rodio se u gradiću Le Bar-sur-Loup na jugu Francuske. Taj se gradić nalazi samo 15-ak kilometara od Nice i Cannesa. Admiral de Grasse potjecao je iz stare i ugledne plemićke obitelji koja je naziv dobila po gradiću Grasse smještenom nedaleko od njegovog rodnog mjesta. Inače, gradić Grasse danas je znamenit po industriji parfema, a smatraju ga jednim od najvažnijih parfumerijskih centara na cijelom svijetu. Admiralov otac imao je titulu markiza.

Admiral François Joseph Paul de Grasse došao je potkraj Rata za nezavisnost na čelo francuske flote koja je pomagala SAD-u. Spomenutu odlučnu pobjedu u Bitki kod Chesapeakea postigao je 1781. godine. Umro je u rodnoj Francuskoj na današnji dan 1788. godine, i to u dvorcu Tilly (Château de Tilly) u Normandiji. U trenutku smrti imao je 65 godina.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.