fbpx
Foto: Tanja Belobrajdić/Direktno

Žrtva Ovčare i egzekutor na istoj fotografiji. Krvnik: ‘Prije rata bio mi je drugar’

Autor: S.V.

Vukovarska spisateljica i hrvatska braniteljica Tanja Belobrajdić, svoja sjećanja vrijedno bilježi, kako kroz knjige, tako kroz tekstove iz kojih doznajemo o neispričanim sudbinama njenih sugrađana.

Sudbina Tomislava Lojdla

Jedna od posebno zanimljivih koje je objavio portal Direktno, priča o Tomislavu Lojdlu, vukovarskom branitelju ubijenom na Ovčari kojem se ni danas ne zna za grob.

Lojdl se od prvih dana nemira u Vukovaru prijavio za čuvanje straže, a ubrzo se priključio Zboru narodne garde. Bio je oženjen i otac dvoje djece, a njegov sin se prisjetio:

Sin o ubijenom ocu
“Naš posljednji susret mi je zauvijek urezan u srcu. Dana 2. studenoga u Borovu Commerceu zadnji put sam vidio svoga tatu živoga. Na njemu se nije primijetio strah, ali sam osjetio da nam dolazi kraj. Došao nas je vidjeti, malo se igrao sa sestrom i sa mnom. Čvrsto me je zagrlio, poljubio, nasmijao se i rekao mi: ‘Čuvaj majku, baku i sestru’. Ustao se sa stolice i uputio prema izlazu,  nije se okretao iako sam ga zvao. Kao da je znao…”, kazao je za Direktno Damir Lojdl,

Priča o ubijenom Tomislavu Lojdlu posebno je jeziva jer je na njegovom pogubljenju bio prisutan njegov predratni prijatelj, o čemu svjedoči ova fotografija:

Foto: Tanja Belobrajdić/Direktno

 
Da su uistinu bili bliski, na suđenju u Beogradu potvrdio je osuđeni zločinac Ivica Husnik (u donjem kvadratu, desno, zajedno sa bratom Michaelom Husnikom, također osuđenim za zločin), dok je nesretni Tomislav Lojdl gore lijevo):

Krvnik: “Bili smo drugari…”

“Optuženik je rekao da je hodao između leševa, kada se naglo ispred njega podigla jedna od žrtava, nakon čega se on ukočio, šokirao, povukao se nazad. Čuo je da su pucali u toga čovjeka. Od toga trenutka više se ne sjeća, ne zna, niti kako se vratio pred hangar, niti sa kim je išao nazad. Ispred hangara je bilo 50 – 60 ljudi, među kojima Zvonko Vulić i njegov otac Ivan Vulić, Čaleta, Bodrozić Ante, Križan Ivica ili Drago i Lojdl Tomislav, kojega nema niti na jednom spisku žrtava…”.

Na pitanje suca ”je li siguran da je to bio Toma Lojdl”, kazao je da jest, jer je s njim prije rata bio ”dobar drugar”.
Ubojice i silovatelji

Michael Husnik osuđen je na deset godina zatvora zbog silovanja 18-godišnjakinje u noći s 3. na 4. travnja 1992. godine u Vukovaru. Osim 18-godišnjakinje seksualno je zlostavljao i njezinu sestru staru šest i pol godina.

Ivica Husnik u Srbiji je odležao 15-godišnju zatvorsku kaznu za zločin na Ovčari.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.