Memorijal Andrija Andabak

ZNATE LI TKO JE DJEČAK SA ŠEŠIROM? Sinovi o legendarnom ‘lovcu na tenkove’: ‘Nije lovio ljude, već željezo koje ljude uništava’

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan 1956. godine rođen je jedan od heroja Domovinskog rata, legendarni “lovac na tenkove” Andrija Andabak. Andrija je samo spletom okolnosti rođen u Splitu, jer je njegova majka u to vrijeme bila na hodočašću Gospi Sinjskoj. Djetinjstvo i mladost, Andabak je proveo u Nuštru, a srednju tehničku školu završio je u Vinkovcima gdje je stekao zvanje elektrotehničara. Zaposlio se u Vupiku u Vukovaru, a sa suprugom Nadom dobio je dvojicu sinova, Marka i Stjepana. U međuvremenu, kao ročnik JNA, naučio je rukovati protuoklopnim raketama tipa 9M14 Maljutka. Stečeno znanje pokazao je po izbijanju velikosrpske agresije na čijoj se meti našao i njegov Nuštar, donosi stranica Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat.

Susret s Tuđmanom 

Tako se Andrija u lipnju 1991. dragovoljno priključuje novoosnovanoj 109. vinkovačkoj brigadi Zbora narodne garde. U rujnu uništava prvi tenk, a sve nakon toga ulazi u legendu. Zajedno s Josipom Magdićem – Joletom, koji mu je bio prijatelj i partner, zaustavljao je i uništavao tenkove gdje god je trebalo pa tako i u krvavoj bitci za Nuštar u listopadu ’91. Za njegove uspjehe čulo se i u Zagrebu, pa je pozvan na večeru u Banske dvore kod predsjednika Tuđmana koji ga je ugostio 1992. po sklapanju Sarajevskog primirja. Kraće vrijeme radio je kao instruktor na vojnom učilištu u Zagrebu, no izbijanjem rata u BiH shvatio je da je hrvatskom narodu potrebniji ondje te odlazi u obranu Bosanske Posavine gdje je 7. srpnja 1992. položio svoj život na oltar domovine.

Uništio 30 tenkova

Priznato mu je uništenje ili onesposobljavanje ukupno 32 oklopa, od čega 30 tenkova. Posmrtno je odlikovan činom bojnika, a naknadno i činom pukovnika. Njegovoj je obitelji uručen Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenica domovinskog rata. Njegovim imenom nazvano je priznanje koje Hrvatska vojska dodjeljuje za tri ili više uništenih oklopnih vozila.

“Naš otac nije bio lovac na ljude, već na hrpu željeza koja je uništavala ljude”

„Mi se ne sjetimo našeg oca samo u posebnim prilikama, kada su bitni neki datumi iz njegovog života, s njime živimo svaki dan, on je s nama u našim srcima, našim sjećanjima. Puno smo o njemu saznali iz priča njegovih suboraca, tako da smo ponekad dobili dojam da na taj način upoznajemo svoga oca. Ono što smo znali su nam potvrdili, da je bio strog, ali pravedan čovjek. Govorili su za njega da je bio lovac na tenkove, i to je točno, ali on nikada nije bio lovac na ljude, već na tu hrpu željeza koja je ubijala ljude i uništavala njihovu imovinu. On ih je jednostavno tražio i uništavao, znali su to i oni“, prisjetili su se jednom prilikom Andrijini sinovi koji uspomenu na svog oca održavaju organizirajući u Nuštru ‘Memorijal Andrija Andabak’ svake godine u srpnju.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.