Pixabay

ZNATE LI DA JE TORPEDO IZUMIO HRVAT? Razorno oružje Ivana Vukića koriste sve ratne mornarice svijeta

Autor: S.V.

Torpedo je podvodno navođeno ili nenavođeno sredstvo namijenjeno uništavanju brodova i drugih plovila. Riječ potječe od latinske riječi torpere, koja znači paralizirati, osakatiti. Ispaljuje se iz brodova, podmornica, zrakoplova, obalnih utvrđenja, helikoptera i drugih platformi.

Ove činjenice o torpedu možda su vam donekle i poznate, no malo tko zna da ga je izumio “naše gore list”, Ivan Vukić.

Ivan Vukić bio je hrvatski inovator i pomorski časnik austro-ugarske mornarice rodom iz Rijeke.

Bio je sin Ferdinanda i Ivane Lupis. Kao mornarički časnik, bio je zapovjednik austrijske fregate “Venus”. Izumio je i 1860. godine sagradio torpedo, koji je poslije usavršio britanski strojarski inženjer Robert Whitehead, direktor tvrtke “Stabilimento tecnico Fiumano”. Kao rezultat uspješnog izuma 1873. godine utemeljena je tvornica torpeda “Whitehead & Co.” u Rijeci (prije tvornica Torpedo). Ubrzo je licencu za korištenje torpeda zatražilo 19 zemalja te je od 1880. godine Lupis-Whiteheadov torpedo postao standardno naoružanje razvijenijih ratnih mornarica.

ZAŠTO SVIJET ZA NJEGA ZNA, A HRVATI NE? Ukrajinac je poginuo 10 dana nakon Oluje kako bi povratnike spasio žeđi

 

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.