Foto: Dnevno

Živciraju ga parastosi u Borovu Selu: ‘Pale svijeće ubojicama Hrvata i nitko ništa’

Autor: Dnevno.hr

Hrvatska braniteljica Danka Dražina inicirala je peticiju “Rušenje mauzoleja ratnom zločincu Vukašinu Šoškočaninu na groblju u Borovu”, a prikupljanje potpisa joj za sada odlično ide.

Dražina je peticijom od institucija Republike Hrvatske zatražila da “u razumnom roku a najkasnije do sljedeće obljetnice Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje 18. studenog 2024. ukloni mauzolej koji je posvećen ratnom zločincu Vukašinu Šoškočaninu.”

Podržava akciju, ali sumnja u uspjeh

Foto: Dnevno

Nikola Kajkić koji je još prije dvije godine od nadležnih institucija zatražio uklanjanje istog spomenika jako bi želio da ova inicijativa Danke Dražine uspije, ali se boji, kako nam kaže – da od toga neće biti ništa:

“Zakonskim sam putem zatražio da se u Borovu Selu uklone spomen obilježja poginulim srpskim dragovoljcima koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. Konkretno, riječ je o spomeniku Vukašinu Šoškočaninu, spomeniku Belim orlovima i spomeniku četničkoj postrojbi Dušan Silni u Borovu Selu. Međutim, USKOK mi do danas nije dostavio odluku.

Nakon što je, kaže,  dokumentirano dokazao i utvrdio da su spomenici četnicima u Borovu selu sagrađeni nezakonito, pokrenuo je inicijativu i od Ministarstva prostornog uređenja  proces za rušenje i uklanjanje istih.

‘ZAŠTO VUKOVAR NEMA ULICU ŽRTAVA SRPSKE AGRESIJE?’ Kajkić u žestokoj emisiji iznio intrigantne podatke
Tvrde mu da je Šoškočanin tu pokopan

“Inspektorica koja je inače iz SDSS-a tvrdi kako po zakonu svatko ima pravo na ukopno mjesto i ustrajna je u tome kako je Šoškočaninovo tijelo zakopano u Borovu Selu, te kako je ovo grob. Ali nije… Njegovi su ostaci premješteni u Vojvodinu i on bi ovdje imao pravo samo na običan spomenik. Međutim, ovo nije spomenik nego mauzolej koji veliča četništvo, a to je protuzakonito. Nikakvi četnički muzeji niti mauzoleji nisu dozvoljeni.”

Foto: Dnevno

Napominje kako se kod navedenih spomen obilježja svake godine održavaju parastosi:

“To dodatno vrijeđa tamošnje stanovnike. Cvijeće i svijeće za ljude koji su nad njihovim obiteljima činile ratni zločin, potpuno je neprihvatljivo i tome mora doći kraj. Žrtve i stradalnici u domovinskom ratu zaslužuju poštovanje, a ne naklon i slavljenje onih koji su spalili naše domove, silovali i ubijali naše branitelje i civile, pljačkali našu imovinu.”
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.