fbpx
Foto: Dani ponosa/HRT

ŽESTOKA BORBA I PAD LIPIKA: Pet branitelja platilo je životom pokušaj obrane grada

Autor: S.V.

Nakon što je neprijatelj zauzeo dio naselja i nakon uspostave nove crte obrane sredinom listopada, situacija u Lipiku bila je manje-više nepromijenjena. Lipik je neprestano razaran artiljerijom, ali su pješački napadi bili rijetki pa su branitelji uspijevali održati liniju netaknutom.

Napad na Lipik

U jutro 28. studenog 1991. godine, JNA i lokalni Srbi uz potporu dva tenka kreću u napad… Obrana je učvršćena s Čakovčanima koji su došli iz Filipovca. Upravo jedna grupa Čakovčana uz potporu domaćih branitelja kreće u svojevrstan smioni, pomalo i lud, protunapad. Krenuli su kroz voćnjake između Crkvene i Frankopanske ulice, međutim ubrzo su upali u unakrsnu vatru neprijatelja. Branko Marinčić Đinac, pripadnik 54. sb primijetio je snajperista te ga je odlučio neutralizirati zoljom. Dva pokušaja bila su neuspješna, a prilikom trećeg pokušaja snajperist je bio brži te je Marinčiću nanio smrtonosnu ranu. Branitelji su potom počinju povlačiti prema groblju. Prilikom povlačenje zadnje dvojice koji su pokrivali ostale, pogođen je domaći branitelj Robert Klasnić. Drugi, koji je bio s njim, imao je puno sreće. Jedan metak probušio mu je hlače, dok mu se drugi zabio u kundak puške. S obzirom na jaku neprijateljsku vatru, tijela Marinčića i Klasnića branitelji nisu uspjeli izvući, piše Braniteljski.hr.

Gadafijeva smrt

Oko pola sata kasnije, nova pogibija pogađa hrvatske snage. Na kraju Crkvene ulice, prilikom ispaljivanja tromblona na neprijatelja, od snajperskog hitca pogiba zapovjednik obrane Lipika Ibrahim Abushaala zvani Gadafi. U Lipik je došao prije rata sa svojom nevjenčanom suprugom, koja je osam godina radila kao medicinska sestra u Libiji. Početkom oružanih sukoba odmah se priključio hrvatskim snagama. Zbog hrabrosti i iskustva iz Libijsko-čadskog rata ubrzo je postao omiljen među suborcima. Njegovo tijelo ostalo je na okupiranom području te su neprijateljski mediji prenijeli vijest da su ubili libijskog plaćenika koji je ratovao za „ustašku“ vlast. Ova vijest uzbunila je i libijsko veleposlanstvo u Beču. Ipak, nakon predočenih dokaza da se ne radi o plaćeniku već o dragovoljcu, nesporazum je izglađen. Gadafijevo tijelo na zahtjev obitelji prebačeno je u rodnu Mysuratu, gdje je sahranjen.

Iako JNA i pobunjeni Srbi nisu uspjeli ovladati Teslinom ulicom i dijelom Starčevićeve ulice, uspio je istjerati hrvatske snage iz Lipika. Višestruko nadmoćniji neprijatelj nanio je malobrojnim hrvatskim snaga relativno velike gubitke – 5 poginulih branitelja i 12 ranjenih.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.