ŽENA ZMAJ: Bila je nezaustavljiva, ali Škabrnjane nije mogla spasiti!

Autor: Snježana Vučković

"Moram priznati da me je zasramila. Rekao sam sebi da kako god bilo u toj Škabrnji, nema šanse da odstupimo ako ova cura ima toliko srce. A vjerujte da se u Škabrnju nisu usudili prići mnoge “muškarčine”. Posebna je to žena", kazao je Marko Skejo

Danas se sjećamo svih heroina koje su stajale na braniku Domovine! Jedna od njih je i ova dama s fotografije – Danka Dražina iz Škabrnje.

“Žena zmaj” koja je kao mlada studentica zanemarila vlastitu sigurnost i priključila se vojsci, isprva kao medicinska pomoć, potom kao vojnik. Pamtit će se još dugo njezina uloga u kojoj je HOS-ovce uvela u Škabrnju nakon operacije Maslenica!

Zapovjednik IX. bojne HOS-a, Marko Skejo prisjeća je se idućim riječima: “Nisam mogao vjerovati kad smo stigli u Prkos. Kažu: “Ona će vas voditi u Škabrnju.” Vani skoro pola noći, ružno vrijeme, a ispred nas mlada žena, skoro dijete, gazi kao marinac i vodi nas u vučju jazbinu. Moram priznati da me je zasramila. Rekao sam sebi da kako god bilo u toj Škabrnji, nema šanse da odstupimo ako ova cura ima toliko srce. A vjerujte da se u Škabrnju nisu usudili prići mnoge “muškarčine”. Posebna je to žena, sama njena pojava dala nam je motiv koliko god bio jezovit ulazak u takvo mjesto.”

– Moji su roditelji s mlađom djecom, mojom sestrom i bratom, godinama bili na radu u Njemačkoj. Tata je inače iz Škabrnje, u kojoj sam odrastala, a našu je kuću ustupio za zapovjedništvo. Došla sam se prijaviti kod Marka. Kuhala sam kave, prala suđe, a on je rekao da me neće primiti, da nisam prošla obuku. Otišla sam u Crvenu luku, prošla obuku, dobila papir, vratila se i priključila bataljunu. I nisam pogriješila. Ustreba li, opet bih sve isto učinila – kaže za medije Danka Dražina.
Unatoč svemu, Škabrnji nije bilo spasa…Rezultat krvavog, četničkog pira bila su ubijena 24 branitelja iz Škabrnje i 54 civila.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.