fbpx
Šibenski portal

ZBOGOM, ŠIME: Cijeli Šibenik oplakuje iskonskog branitelja: ‘Radija je u Čistoći, volija je pivat…’

Autor: S.V.

Cijeli Šibenik oplakuje Šimu Panjkotu, sasvim “običnog” sugrađanina koji za života nije imao nikakvu funkciju, no njegova ljudska uloga rezultirala je cijelim nizom oproštajnih objava iz kojih se iščitava veliki dignitet i poštovanje.

Njegova iznenadna smrt osvanula je kao vijest na portalima ovoga grada, a brojne objave i članci Šimu opisuju kao običnog čovjeka koji prije rata radio u Čistoći, a tijekom rata kao hrvatski branitelj – pirotehničar.

“Panjkota je bio ‘jedan od zadnjih iskonskih Šibenčana – dobar pošten i plemenit. On je Šibenik živija, volija je pivat, a jedna od dražih pisama pisama bila mu je ‘O sole mio'”, rekao je za Šibenski portal Šimin prijatelj Željko Krnčević.

Šime je u šibenskom naselju Crnica imao konobu u kojoj su svi bili rado viđeni gosti. O tome je pisao šibenski novinar Brane Periša:

“Kada iz nebesa padaju sikire, kao navečer, na blagdan sv. Martina, tada je najbolje sklonište lijepa, prostrana konoba u prizemlju obiteljske kuće Šime Panjkote u Crnici. Tu je po peti put zaredom održano ‘Martinje kod Šime’ i opet se kod poznatog Šibenčanina, legendarnog pirotehničara iz Domoviskog rata i mirnodopskog pjevača u zboru Katedrale sv. Jakova, okupilo veselo društvo prijatelja da bi se kušala mlada vina, uživalo u pjesmi i druženju uz obilje smijeha i priče iz vremena didova, kada su toverne bile glavne škole pisme i mjesta druženja težaka, a kite od borića, smrike i masline visile posvuda na kantunima gradskih kuća, označavajući vrstu vina na toku”, prenosi Šibenik news.

Od omiljenog sugrađanina Panjkote oprostili su se i njegovi suborci:

“Neka ti je laka hrvatska gruda, Viteže, koju si neizmjerno volio i počivaj u miru. Srest ćemo se negdje u nebeskim prostranstvima”.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.