fbpx
Foto: Wikipedija

ZAŠTO ZASLUŽNI RATNI PILOTI NEMAJU ČIN GENERALA? Borović: ‘Mislim da nismo podobni’

Autor: Snježana Vučković

Iako se Hrvatska može podičiti brojem generala kojem ne mogu konkurirati ni znatno veće zemlje, ovaj čin nije dobio niti jedan od ratnih pilota koji su svojim poduhvatima zadužili domovinu. Četiri heroja koja su preletjela migovima JNA, čini se, nisu učinila dovoljno kako bi po svojem herojstvu stali uz bok ostalih hrvatskih generala. Točnije, njih preko 150.

Poznato je kako se čin može dobiti ratnim zaslugama ili adekvatnom naobrazbom, no on ne dolazi sam od sebe. Da bi neki vojnik dobio čin, potrebno je da netko da prijedlog, a u slučaju dodjele čina generala, inicijativu treba pokazati Hrvatski generalski zbor.

Barem tako misle članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.:


Branitelji: “Čemu služi HGZ ako ne prepoznaje herojstvo u ratnim pilotima?”

“Jedan od Junaka hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata Rudolf Perešin, ovih bi dana, da je ostao živ, proslavio 65. rođendan. Međutim, njegovo ime još ni danas (posthumno) nije među generalima, baš kao ni ime
Danijela Borovića i ostalih zaslužnih hrvatskih ratnih pilota. Da komedija bude veća, četvorica hrvatska
ratna pilota su optužena za ratne zločine i sudi im se u Beogradu”, kažu i u nastavku opisuju poduhvate slavne pilotske četvorke.

“Po njihovim ratnim putevima se može snimiti spektakularan film, pa je nejasno zašto ih HGZ ne predlaže za generalske činove. Čak se i ne sjete da ih predlože za nekakve počasne činove generala, iako u svojim redovima imaju svega i svačega. Ako HGZ-u nije stalo da uzdižu i propagiraju istinske junake Domovinskoga rata poput ratnih pilota, čemu onda služi ova udruga?’ kažu iz UHBDR’91.

Na na samom kraju pitaju i hrvatskog predsjednika, zbog čega Rudolf Perešin još nema (posthumno) čin generala Hrvatske vojske, a poznato je da ih “svako malo” dodjeljuje.

Borović: ‘Ne znam, valjda nismo podobni”

Iako pilotu Danijelu Boroviću nije posve jasno misle li iz UHBDR’91. isključivo na njih četvoricu, potvrđuje kako nitko od njih nema niti je predložen za taj čin:

“Rekao bih da nije posve točno kako u HRZ-u nema generala, no to ne znači da je riječ o pilotima koji su izvršavali ratne zadaće. Malo mi je nezgodno govoriti o samom sebi i potrebi da nosim taj čin, jer o tom prijedlogu treba misliti Hrvatski generalski zbor”.

Danijel Borović inače je umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu.
“Sa 27 godina zakašnjenja, odlikovao me hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Što se tiče generalskog čina, ne znam što bih rekao osim da možda nisam “podoban”‘, zaključuje naš sugovornik.

 

 
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.