fbpx
Dnevno

ZAŠTO SVIJET ZA NJEGA ZNA, A HRVATI NE? Ukrajinac je poginuo 10 dana nakon Oluje kako bi povratnike spasio žeđi

Autor: Snježana Vučković

Desetak dana po završetku VRO Oluja, stanovništvo se nakon četiri godine počelo vraćati u svoj oslobođeni grad.

Glina je u to vrijeme, kao i ostali netom oslobođeni gradovi, tek uspostavljala normalizaciju života i vraćala osnovne uvjete u kojima bi Hrvati-povratnici mogli funkcionirati.

Jedan od problema bio je nedostatak pitke vode. Točnije, valjalo je odvrnuti ventile vodovoda u Taborištu koje su Srbi po odlasku zatvorili. Pripadnici UNCRO-a, Ukrajinci Poltava Oleksandry i Souban Anatolij preuzeli su na sebe zadatak odlaska u Taborište i odvrtanja vodovodnog ventila kako bi u stanove i kuće Hrvata ponovno došla voda. No, vodovod je bio miniran…


Dnevno

Eksplozija mu iščupala ruku

Otvarajući metalni poklopac šahta, došlo je do eksplozije protupješadijske rasprskavajuće odskočne mine koja se nalazila ukopana pored metalnog šahta. Dokument koji posjedujemo vrlo detaljno opisuje način na koji je smrtonosna naprava postavljena, iz čega se vidi jasna namjera ubojstva osobe koja će pokušati odvrnuti ventil i pustiti građanima vodu. Na žalost, učinio je to mladi Ukrajinac Poltava koji je na mjestu ostao mrtav, a njegovih troje kolega su teško ozlijeđene. Dokument očevida iz 18. kolovoza 1995. opisuje kako je pokraj metalnog šahta zatečeno mrtvo tijelo u maskirnoj uniformi sa prišivkom ukrajinske zastave pored kojeg je bila njegova otrgnuta ruka.

O sudbini mladog Ukrajinca koji je poginuo nakon rata u želji da stanovništvu priušti pitku vodu, zna dobar dio svijeta. Poltava je posthumno primio brojna odličja, a da se ne zaboravi i da o njemu znaju i oni ljudi za koje se založio, pobrinuo se pukovnik s Banovine Ivica Pandža Orkan i arhiepiskop Aleksandar koji je u Glini za ovoga heroja održao panihidu.

Dnevno

Orkan: Ovaj ukrajinski heroj spasio je civila

“Miješaju mi se osjećaji… Dvije godine vrtim se oko slučaja ukrajinskog pravoslavca Poltave. Prije dvije godine preko jednog Hrvata koji se već četiri godine bori u bataljonu Azov, kontaktirala me Poltavina obitelj. Bilo je nekoliko slučajeva gdje su ukrajinci nastradali. Tako je i hrabri Poltava spasio ljude koji su bili pokraj njega i to preuzevši gelere na sebe, a jedan od njih je bio civil Rožanković iz Gornje Bučice. Došao sam do dokumenata koji pričaju ovu priču i došlo se do mnogočega… Pronašli smo tu nesretnu šahtu, a iz Ukrajine je došao dio Poltavine obitelji, kao i sam Rožanković kojega je Poltava svojim činom spasio. Odlaskom obitelji nazad u Ukrajinu, gospodin Rožanković je na žalost preminuo, a ubrzo i njegova supruga”, kaže Orkan.
NAJPOZNATIJI HOSOVAC ‘IZBACIO ŽUČ’. ‘Tko je tu lud? Taj mulac je ravnopravan s nama?’
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.