Foto: Screenshot

Zarobljeni četnik Savo nešto poručio Hrvatima: Spomenuo i pokolj u Četekovcima

Autor: Dnevno.hr

Savo Tanović neprijateljski je vojnik koji je nakon ranjavanja i zarobljavanja 17. rujna 1991. godine odveden u virovitičku bolnicu u kojoj je dao vrlo zanimljive izjave.

U trenutku kada je prolazio Slatinom, kaže, bio je začuđen da grad nije razrušen jer prema njihovim  informacijama –  Slatina je bila pred padom.

Nakon što je ispričao o svom stradavanju nakon kojeg su ga “previle i zbrinule zenge” koje su ga dočekale u zasjedi, objasnio je kako se kao stanovnik Gornjeg Miholjca našao u neprijateljskim redovima, te morao objasniti brojne dokumente koji su mu pronađeni u uniformi.


UZNEMIRUJUĆE! OKO 100 ČETNIKA UPALO U SELO: Relja je Ivanu na živo izvadio srce

Bio je komandir voda

“Morali smo bježati iz svog mjesta, moja se žena plašila za nas… Nakon onog u Četekovcima, znali smo da se ne smijemo vratiti. A to u Četekovcima je navodno bio revanš za Jasenaš”, kazao je Savo za kojeg se u razgovoru ispostavilo da je bio, kako je kazao, ‘komandir voda'”.

Na pitanje što bi poručio Hrvatima, ratni zarobljenik Savo kazao je:

“Ovako se više ne može. Volio bih da se oformi delegacija pametnih ljudi koja će pronaći mirno rješenje za sve nas.”
Podsjetimo, Četekovci koje je spomenuo Savo Tanović, mjesto je groznog pokolja nad Hrvatima koje se dogodilo samo deset dana prije zarobljavanja ovog ratnog zarobljenika. U Četekovce je 04. rujna 1991. nahrupilo stotinjak četnika od kojih je većina poznavala mještane. To ih nije spriječilo da na posebno brutalan način ubiju apsolutno sve koje su zatekli. Nesretni civili ubijani su u dvorištima, na kućnim pragovima, u štalama… Nitko nije pošteđen.

Savo Tanović je nakon oporavka razmijenjen za troje Hrvata.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.