Foto: Filip Brala/PIXSELL

ZAPOVJEDNIK ŠKABRNJE ZA DNEVNO: Znam zločinca koji je od Hrvatske dobio tri milijuna kuna odštete

Autor: Snježana Vučković

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) dosudio je Marinku Pozderu, u odsutnosti pravomoćno osuđenom za ratni zločin u Škabrnji, 4000 eura naknade za nematerijalnu štetu i 2000 eura za troškove postupka u predmetu za povredu prava na pravično suđenje.

“Pozder je imao određena saznanja o postupku koji se vodio protiv njega, ali mu naknadno nikada nije dostavljena optužnica ili poziv za raspravu, niti su ga hrvatske vlasti na bilo koji način obavijestile da je postupak protiv njega nastavljen”, izvijestio je sud koji mu je odredio odštetu u ukupnom iznosu od 6000 eura.

Miljanić je ljut, ali nije iznenađen

Škabrnjani su ovu vijest iznimno loše podnijeli. Osobito zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić koji ljutnju ne krije, ali kako kaže “nije iznenađen”.


“Mene to niti malo ne iznenađuje! To je kontinuitet hrvatske politike, od 2000. godine na ovamo. Ako danas po Hrvatskoj postoje stotine spomenika koljačima i ratnim zločincima, onda u ovom slučaju nema čuđenja. Mi se poklanjamo onom alkoholičaru Tepiću u Banjaluci, pa što da onda očekujemo? Ovo nije Hrvatska za koju smo se borili ja i ostale tisuće drugih. Ovo je jad i bijeda hrvatske politike i ne znam do kad ćemo trpjeti zulum aktualne vlade”, ljutit je Miljanić.

Zapovjednik obrane Škabrnje kaže nam da prati sva suđenja, i da je čak sedam puta svjedočio u Haagu.

Pratim sva suđenja, znam i za veće odštete

“Sve znam i jmuči me da neprijatelji dobivanju ratne odštete, a nas branitelja koji zbog stresa prerano umiremo je sve manje i manje”, kaže i dodaje.

“Marinko Pozder je iz benkovačkog kraja, pratio sam mu suđenje i ne samo njegovo. Ernest Rađen je sproveden na osnovu tjeralice međunarodnih institucija i izručen je Hrvatskoj. I zamislite, i on je dobio ogromnu odštetu. Mislim da je on čak dobio oko tri milijuna kuna. To je apsurd do apsurda. Kod nas je pobijena obitelj Čengić, pa tko je za njih odgovarao?”, završava naš sugovornik pitanjem.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.