Foto: Screenshot

Zapovjednik 7. muslimanske brigade priključuje se Hamasu: Poznat je po pokolju Hrvata u Dusini

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Šerif Patković zvani “Geler”, nekadašnji zapovjednik 7. Muslimanske brigade Armije BiH, a danas član SDA, u obraćanju, kojem je prisustvovao i ambasador Palestine u BiH Rezek Namora, stavio se na raspolaganju terorističkoj organizaciji Hamas.

Nakon krvoprolića u Dusinama, priključuje se Hamasu

“Brigada pokreta El Hamas nastala iz političkog krila Mladomuslimanskog bratstva mene duboko podsjeća na Sedmu (Muslimansku brigadu Armije BiH) i ja kao komandant, ali i kao čovjek  – stavljam se na raspolaganje u datom trenutku da im se pridružim”, obećao je Patković palestinskom ambasadoru.

Za one koji poznaju povijest ratovanja u BiH 90-tih godina ili koji prate suđenja za ratne zločine u toj zemlji, ova odluka Šerifa Patkovića uopće nije iznenađenje. Naime, ove godine u siječnju, navršilo se 30 godina od zločina nad Hrvatima iz mjesta Dusine kraj Busovače, a u kojem je po navodima svjedoka na suđenju u Haagu – Patković odigrao gnjusnu ulogu.

U TOM SELU VIŠE NEMA HRVATA: Masakrom u Dusini Bošnjaci su započeli rat protiv Hrvata u BiH

Pod njegovim zapovjedništvom ubijeno deset civila

Pokolj u Dusini izveli su pripadnici 7. muslimanske brige koja je bila u sastavu 3. korpusa Armije BiH, a koju je Patković usporedio sa Hamasom. Krvavom akcijom zapovijedao on osobno, a svjedokinja Željka Rajić u Haagu je izjavila kako se Patković hvalio da joj je “on osobno ubio muža”. Prema svjedočenjima preživjelih ispred kuće Jure Kegelja ubijeno je devet zarobljenika, a posljednji, deseti zarobljenik, Mladen Kegelj mučen je i ubijen u seoskom Mejtefu. Zarobljeniku Zvonku Rajiću čija je supruga svjedočila protiv Patkovića, nakon strijeljanja izvađeno je srce. Ubijeno je devet Hrvata i jedan Srbin koji se iz Zenice sklonio u Dusinu.

Foto: Screenshot/yt

Tijela ubijenih pokopana su 3. veljače 1993. godine na groblju u Busovači, a Dusina je uskoro ispražnjena od Hrvata. Od prijeratnih 231 Hrvata iz Dusine danas u mjestu ne živi nijedan Hrvat.
U Odjelu za ratne zločine državnog Tužiteljstva dovršava se istraga oko ubojstva zapovjednika HVO-a Zvonka Rajića, kojemu su pripadnici Armije BiH, prema navodima svjedoka, izvadili srce, te još devetero civila i vojnika, ali i zapovjedne odgovornosti Patkovića.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.