Screenshot

‘ZAPOVIJEDAO JE IZVJESNI TITO’ Bivši časnik JNA kaže da nije naredio ubojstva u Lovasu: ‘To nije bila moja postrojba’

Autor: I.G.

Pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu počelo je suđenje bivšem zapovjedniku 2. gardijske motorizirane brigade bivše JNA, Dušanu Lončaru, za zločin protiv civilnog stanovništva u hrvatskom selu Lovasu 1991. Lončar se tereti da je kao zapovjednik brigade naredio napad na selo Lovas i njegovo stanovništvo 9. listopada 1991., a da su snage pod njegovim zapovjedništvom dan kasnije napale selo i ubile najmanje sedam civila, a zapalile više stambenih objekata.

Fond za humanitarno pravo (FHP) priopćio je da je 2016. Tužiteljstvu za ratne zločine podnio kaznenu prijavu protiv Lončara zbog naredbe za napad na Lovas i ubojstvo 21 civila, a da je Tužiteljstvo tek 2021. pokrenulo istragu, da bi 2022. podiglo i optužnicu u kojoj ga tereti za ubojstvo sedam civila.

Lončar je naveo da nije izdao zapovijed za napad na Lovas, da na dokumentu ne prepoznaje svoj potpis te da u napadu nije sudjelovao nijedan vojnik pod njegovom zapovjedništvom. Tvrdi da je napad izvela postrojba kojom je zapovijedao “izvjesni Tito”, a bila je sastavljena od ljudi iz okolnih sela i pripadnika dragovoljačke jedinice “Dušan Silni”.

Lončar je priznao da je njegova postrojba otvarala artiljerijsku vatru na Lovas 10. listopada 1991., ali tvrdi da to zapovjedio drugi časnik JNA te da nitko nije stradao niti je oštećena bilo koja kuća.

Ubojicama civila umanjili kazne

U priopćenju se također navodi da je od 2008. do 2019. pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vođen postupak protiv srednje i niže rangiranih pripadnika postrojbi koje su bile podčinjene Lončaru. Tijekom čitavog postupka, u spisima predmeta postojala je zapovijed Dušana Lončara, koju je vještak vojne struke ocijenio kao suprotnu normama međunarodnog humanitarnog prava. Unatoč tome, Tužiteljstvo nije procesuiralo optuženog, već je on u tom postupku saslušan kao svjedok, podsjeća FHP.

Tijekom čitavog postupka, u spisima predmeta je postojala zapovijed Dušana Lončara, koju je vještak vojne struke ocijenio kao suprotnu normama međunarodnog humanitarnog prava, ali i pored toga Tužiteljstvo nije procesuiralo optuženog, već je on u tom postupku saslušan kao svjedok, podsjeća u izvešću FHP.

Prizivni sud u Beogradu donio je, u ponovljenom postupku, u siječnju 2021. presudu za ratni zločin počinjen tijekom listopada 1991. u Lovasu, kojom je promijenio osudu Višega suda u Beogradu te je optužene Željka Krnjajića i Milana Devčića oslobodio optužbi, a svim ostalim osuđenicima smanjio kazne zatvora osudivši Sašu Stojanovića na šest godina, Darka Perića i Radovana Vlajkovića na kazne zatvora po četiri godine, a Radisava Josipovića, Jovana Dimitrijevića i Zorana Kosijera na kazne zatvora po tri godine.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.