Nikola Cutuk/PIXSELL

ZAKON O HRVATSKIM BRANITELJIMA I STRADALNICIMA IZ DOMOVINSKOG RATA!

Autor: Štefica Kos

Kako saznajemo od više članova projektnih timova sa kojima smo kontaktirali, rad timova počinje u 9 sati ujutro uz pauzu za ručak čak nekad i do 19 sati navečer.

Ministar Tomo Medved, donio je 2. svibnja 2016. godine Odluku o osnivanju Projektnih timova po prioritetnim područjima u svrhu stvaranja pravnog okvira kojim će se omogućiti zaštita digniteta sudionika i stradalnika Domovinskog rata i osigurati jedinstvenu politiku Vlade RH i sveobuhvatnu skrb za sve hrvatske branitelje i stradalnike.
Sukladno ovoj Odluci osnovani su slijedeći projektni timovi koji će raditi u slijedećim prioritetnim područjima:

1. objedinjavanje svih braniteljskih i stradalničkih prava u jedinstven Zakon (glavni tim), glavni koordinator Đuro Glogoški,
2. analiza postojećih mirovinskih i invalidskih prava te definiranje prijedloga radi izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, glavni koordinator Josip Đakić,
3.izrada prijedloga Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, glavni koordinator Tihomir Treščec,
4. intenziviranje traženja nestalih osoba, glavni koordinator Ljiljana Alvir,
5.iznalaženje odgovorajućeg modela stambenog zbrinjavanja, glavni koordinator Neda Balog,
6.promicanje istine o Domovinskom ratu, glavni koordinator Pavao Miljavac,
7.rješavanje problema nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestaliih hrvatskih branitelja te poboljšanje životnih uvjeta hrvatskih branitelja koji nisu u statusu HRVI iz Domovinskog rata, glavni koordinator Siniša Mastelić,
8. osiguravanje mjera za korištenje predviđenih sredstava iz EU fondova, glavni koordinator Dražimir Jukić,
9.analiza sustava financiranja udruga radi uvođenja poboljšanja, glavni koordinator Josip Klemm,
10.jedinstvenih protokol obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata i dodjela odlikovanja, glavni koordinator Zvonko Milas,
11.posebni projekti (Fond hrvatskih branitelja, Fond za stipendiranje, Zaklada, Javne ustanove, Službena razvojna pomoć), glavni koordinator Đuro Dečak.

Kako saznajemo od više članova projektnih timova sa kojima smo kontaktirali, rad timova počinje u 9 sati ujutro uz pauzu za ručak čak nekad i do 19 sati navečer.

Ministarstvo branitelja RH donio je i Poslovnik o radu projektnih timova po prioritetnim područjima te tako definirao i zadatke svakog time sukladno i javno objavljenim smjernicama za izradu jedinstvenog Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata.

U ponedjeljak, sa radom kreću radni tim 2. i 10., te se već u ovom tjednu očekuje prvi sastanak koordinatora sa Ministrom branitelja i izvješće o dosadašnjim prijedlozima i aktivnostima.

Vjerujemo, kako će se Vlada RH, posebno Ministar financija RH potruditi što više nepravde konačno riještii za sve one nerješene slučajeve, te tako osigurati im normalnu budućnost, te da neće branitelje i stradalnike gledati samo kroz prizmu “novih korisnika”.

Prijedlozi moraju biti gotovi do kraja lipnja s obzirom na godišnje odmore, te ranu jesen kreću javne rasprave. U listopadu bi se prijedlog Zakona branio pred Vladom RH, te na kraju sukladno pozitivnim propisima stavio u saborsku proceduru.

Ostaje nam pozorno pratiti daljnji tijek rada i funkcioniranja projektnih timova.

Autor:Štefica Kos
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.