Foto: Screenshot

Zaboravite sve što ste do sada mislili o Mesiću: Mnoge iznenadio neočekivanim potezom

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Dan uoči Svih svetih, u jutarnjim satima 31. listopada 1991. u dubrovačku luku Gruž uplovio je konvoj od 29 brodova koji je prevozio humanitarnu pomoć. Dubrovačko zaleđe žestoko su početkom listopada napali JNA i crnogorski rezervisti, a nakon okupacije Slanog – grad je bio potpuno blokiran.

PREMINUO HRABRI KAPETAN: Uplovili u porušeni Dubrovnik i izvukli pet tisuća ljudi! Vodio izbjeglički konvoj Libertas!


Konvoj Libertas

Postupno, 50 000 stanovnika i izbjeglica ostalo je bez struje, vode, hrane i lijekova. Fond za spas Dubrovnika Sveti Vlaho, Društvo hrvatskih književnika i Matica hrvatska inicirali su dostavu neophodne humanitarne pomoći; akciju naziva “Konvoj Libertas”.

Predsjednik Hrvatskog društva književnika Nedjeljko Fabrio u dnevniku HTV-a uputio je javni poziv za pokretanje humanitarnog konvoja, koji je 28. listopada pod vodstvom trajekta “Slavija” isplovio iz Rijeke. U Splitu se konvoju priključuju predsjednik predsjedništva SFRJ Stipe Mesić, predsjednik hrvatske vlade Franjo Gregurić, predsjednik Sabora Stjepan Sulimanac, ministar vanjskih poslova Zvonimir Šeparović i drugi uglednici.

Foto: Screenshot

Mesić nevjerojatno odlučan

Unatoč zaustavljanju i prijetnjama Jugoslavenske ratne mornarice, konvoj je plovidbu nastavio. Nakon euforičnog dočeka u Korčuli, konvoj je nastavio s plovidbom koja je iznova prekinuta zbog pretresa i prijetnji, bez obzira na činjenicu da se oružjem prijeti vrhovnom zapovjedniku JNA.

Razgovarajući s admiralom Stanom Brovetom, Stipe Mesić jasno mu je poručio:

“U Dubrovnik ćemo ići, a ako vi odlučite pucajte! Ali znajte da ćete za to snositi odgovornost!”. Ganuti Dubrovčani dočekali su konvoj s upaljenim svijećama, ali zbog straha od granatiranja u luci nije bilo masovnog dočeka. Nakon odlaska konvoja na grad se sručio dotad najsnažniji topnički udar kao jasna najava kakav pakao čeka Dubrovnik u studenom i prosincu 1991.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.