Foto: Udruga 142. brigade HV-a Drniš

Za JNA je bilo zaista ponižavajuće kada su branitelji zarobili majora Stevu i 30 vojnika

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Bitka nazvana Rujanski rat odvijala se od 16. do 23. rujna 1991. godine pri čemu su u gotovo bezizglednoj situaciji hrvatske snage uspjele obraniti Šibenik od srpskih osvajača.

No, ova sedmodnevna bitka nije prošla “samo tako”. Oslobađanju Šibenika prethodile su bitke kod Pakovog Sela i Sedramića.

UBOJICU RANJENOG BRANITELJA NAGRADILI SMO MILIJUNSKOM ODŠTETOM! Zapovjednik JNA hladnokrvno mu je ispucao dva rafala iz ‘škorpiona’ u glavu. Pušten je.

Napadi na drniška naselja

Nakon što su JNA i pobunjenici 16. rujna 1991. krenuli s tenkovskim i zračnim napadima na Drniš, Oklaj, Siverić i ostala drniška naselja, hrvatske obrambene snage koje su bile naoružane uglavnom lakim ručnim oružjem te s nešto protuoklopnih sredstava počele su se povlačiti na pričuvne položaje oko Drniša u namjeri da brane grad.

I većina Drnišana do 19. rujna 1991. napustila je svoje domove i povukla se prema Unešiću, Splitu i Šibeniku. Nove su obrambene položaje 4. bojna 113. brigade i 4. bojna 4. gardijske brigade te pripadnici policije postavili u Pakovu Selu i Sedramiću.

Branitelji im uništili tenk, transporter, zarobili vojnike…

U namjeri daljnjeg napredovanja neprijatelj je 20. rujna 1991. godine u ranim jutarnjim satima pokrenuo tenkovski napad preko Moseća u smjeru Šibenika. No, tenkovsku prethodnicu u Pakovu Selu dočekali su hrvatski bojovnici i nanijeli neprijatelju značajne  gubitke u ljudstvu i tehnici. U bitci u Pakovom Selu JNA  je imala uništen jedan tenk i jedan oklopni transporter, oštećena još tri tenka, više poginulih, veći broj ranjenih, a zarobljen je i major Stevo Krkljaš i 30 vojnika.
Foto: Udruga 142. brigade HV-a Drniš

Dobro organizirana obrana hrvatskih branitelja napad je zaustavila i prisilila neprijatelja na povlačenje prema Žitniću. U ovim akcijama naše snage nisu imale gubitaka osim dvojice lakše ranjenih branitelja.

Neprijateljski poraz u Pakovu Selu, a potom u Sedramiću gdje je onesposobljen jedan neprijateljski tenk omogućio je braniteljima da jače učvrste obrambene položaje na toj crti bojišnice i učine ju neprobojnom za neprijatelja u njegovu nastojanju da se približi Šibeniku.

JNA više nije poduzimala slične akcije

Borbenom skupinom MUP–a zapovijedao je Joško Mamić a zapovjednik 4. bojne 113. brigade Zbora narodne garde u kojoj su bili drniški branitelji zapovijedao je Josip Jukica. Za zapovjednika svih snaga u Pakovom Selu određen je policajac Ivica  Aleksić, a snaga na području Sedramića Ivan Zelić zapovjednik 4. bojne 4. gardijske brigade. Zapovjednikom svih borbenih snaga na drniškom području imenovan je Luka Vujić.
 

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.