Foto: 7Dnevno

VUKOVAR U BROJKAMA: Ubijeno je 54 djece mlađe od 10 godina, padalo je 800 projektila dnevno…

Autor: Iva Međugorac

O razmjerima vukovarskog stradanja ponešto govore i brojke, tragedija, egzodus i pokoj koji su toga studenog 1991. zadesili Ovčaru, Velepromet, ali i sami grad, s vremenom nisu uspjeli izbledjeti, premda se Vukovarci trude pokrenuti život i krenuti dalje, činjenica jest da se njihove rane teško mogu zaboraviti.

Vukovar je inače bio prvi veći europski grad koji je posve uništen od Drugog svjetskog rata. Prije rata tamo je živjelo 44.600 stanovnika a od toga su 47 posto bilo Hrvati, a 32 posto Srbi. Te kobne 1991. godine grad je sravnjen sa zemljom. Punih 87 dana bio je pod opsadom 30 tisuća vojnika Jugoslavenske narodne armije koji su djelovali pomoću srpskih paravojnih snaga. U napadima je redovito sudjelovalo i Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo, 400 tenkova, stotine minobacača i topova, dok je na hrvatsko strani bilo manje od 2500 bramnitelja s lakim naoružanjem.

Na grad je padalo između 600 i 800 projektila dnevno, a u konačnici je velikosrpski agresor ispalio više od 6,5 milijuna projektila. Točan broj vukovarskih žrtava do danas nije poznat, premda se govori o tisuću branitelja, ali i oko 3000 civila.

General Antun Tus u svojoj je računici iznio brojke od oko 1100 ubijenih vukovarskih branitelja, 2600 branitelja i civila koje je označio kao nestale, a tu je i drugih 1.000 hrvatskih vojnika ubijeno na prilazima Vinkovcima i Osijeku. CIA je procijenila hrvatske žrtve na oko 4.000 – 5.000 mrtvih u istočnoj Slavoniji u tom razdoblju.

Oko 7000 osoba završilo je nakon pada Vukovara u logorima, poginuloi je tisućšu i pol civila, od čega 96 djece. Najmlađe je imalo šest mjeseci. Riječ je o bebi koja se zvala Ivan Kljajić, a poginuo je od krhotina velikosrpske granate dok ga je otac Pavle Kljajić držao u rukama. I on je ranjen u tom napadu i ubrzo je umro. Ranjeno je 2.500 osoba od čega su 570 ostali trajni invalidi. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece.

Velikosrpski agresor je protjerao i prognao oko 22.000 ljudi. Osim toga, oko osam tisuća branitelja i civila je prošlo kroz srpske koncentracijske logore, oko 4.000 ih je ubijeno, poginulo ili nestalo, 306 se vodi kao nestali. U vukovarskoj kalvariji ubijeno je 54 djece mlađe od 1’0 godina, a u gradu je pronađena masovna grobnica s preko 1200 osoba.l u tri mjeseca u vukovarsku bolnicu pristiglo je oko 2500 ranjenika, njih tisućinjak završiulo je na operaciji, a na dan pada grada u bolnici je bilo 396 ranjenika i bolesnika. Najmlađi ranjenik imao je šest mjeseci, a najstariji 88 godina, dok je u bolnici tijekom tromjesečne opsade Vukovara rođeno 16 djece .




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.