fbpx
Screenshot

VUKOVAR OPET PODRHTAVA! STALI U OBRANU 80-GODIŠNJEG STARCA: Sinovi su mu izginuli u ratu, a onda je razbio ćiriličnu ploču

Autor: Snježana Vučković

Pred vukovarskim sudom, nastavljeno je suđenje Marijanu Živkoviću kojeg se od 2015. procesuira zbog razbijanja dvojezične ploče. Ovo se suđenje poklopilo sa Okruglim stolom koji je danas održan u Zagrebu, a čiji su organizatori Građanska inicijativa Ivo Pilar i Milan Šufflay, te Udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara. Naime, povod ovog okupljanja je nedavna odluka Ustavnog suda zbog koje je ponovno zaživjela priča o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar, a to je upravo ono zbog čega se sudi 80-godišnjem Marijanu…

Vukovarci ne daju Marijana

Ovaj sud je u prvostupanjskoj presudi oslobodio Živkovića da bi slučaj bio vraćen na početak poslije žalbe Državnog odvjetništva i presude Županijskog suda u Puli. Vukovarci koji su se u velikom broju okupili pred sudom kako bi Marijanu dali potporu, svog sugrađanina koji je u Domovisnkom ratu izgubio dva sina – nikako ne smatraju krivim.


Marijan Živković i sam je bio hrvatski branitelj… Njegov sin Marko poginuo je kod Otoka nedaleko Vinkovaca kao pripadnik Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, a za Nikolom koji je poginuo kao pripadnik policije u Vukovaru, još uvijek se traga.

“Ne osjećam se krivim… Razbio sam ploču koju su ‘oni’ protuustavno i protuzakonito postavili, i to po noći, kao što su to radili četnici i partizani. Mi, demokrati i pravi Hrvati, radimo po danu, ne bojimo se nikoga niti se nas tko treba bojati. Ja sam čak i najavio da ću razbiti ćiriličnu ploču. Imam primjedbu na sudbenu vlast u Hrvatskoj, jer da se ovako nešto radi u gradu koji je izgledao kao Hirošima?! Tko je rušio grad? Tko je pobio narod? Tko mi je pobio sinove? I sad dvojezične ploče…”, izjavio je Marijan početkom suđenja 2015.

Traži se zaustavljanje sudskog progona

Iste godine, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata (UHBDR) 91. i Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata, u Ružičkinoj kući dodijelili su mu priznanje “Junak Domovinskoga rata”. Zahvaljujući se na priznanju, Marijan Živković rekao je kako mu ono puno znači jer je poteklo od istinskih branitelja i domoljuba koji znaju cijeniti žrtvu, ne samo njegovih sinova, već i svih ostalih u Domovinskom ratu poginulih hrvatskih branitelja.

Jedan od zahtjeva današnjeg Okruglog stola bio je povlačenje tužbe i zaustavljanje sudskog progona Marijana Živkovića “jer je ploča koju je skinuo postavljena protuustavno, što implicira da ga sustav kazneno goni jer je štitio hrvatski ustavno-pravni poredak”.

Hoće li hrvatsko državno odvjetništvo ovaj zahtjev razmotriti, znat ćemo ubrzo…
 

 

 
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.